İnşaatta canlanma beklentisi zayıf

13 May 2019

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) tarafından her ay düzenli olarak hazırlanan Hazır Beton Endeksi'nin Nisan 2019 raporu yayınlandı. İnşaat sektörünün en temel girdilerinden biri olan ve aynı zamanda üretiminden sonra hızlı bir süre içinde stoklanmadan inşaatlarda kullanılan hazır betonla ilgili bu endeks, inşaat sektörünün büyüme hızını ortaya koyan en önemli göstergelerden biri olarak kabul görüyor.

Açıklanan Hazır Beton Endeksi Nisan 2019 raporuna göre, sektörde faaliyet, beklenti ve güven endeksinin tamamı bir önceki yılın aynı dönemine göre düşüş gösterdi. Hazırlanan rapor, bütün endekslerin eşik değerin altında kalmasını ve inşaat faaliyetlerinde canlanma beklentisinin zayıf olduğunu ortaya koydu.

"NEGATİF AYRIŞMA SÖZ KONUSU"

Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, Hazır Beton Endeksi Nisan 2019 raporunu değerlendirdi. Raporda inşaat faaliyetlerinde canlanma beklentisinin zayıf olduğunun görüldüğünü belirten Işık, "Geride bıraktığımız yılın son çeyreğinde %8,7 gibi ciddi bir oranda daralan inşaat sektörü 2009 küresel krizinden sonraki en kötü performansını sergilemektedir. Bütün göstergeler 2018 ve 2019 yıllarında inşaat sektörünün, diğer sektörlere kıyasla, 'negatif' ayrıştığına ve bu ayrışmanın devam ettiğine işaret etmektedir" diye konuştu.

Sektörün canlanması adına bazı öneriler sunan Işık, "Kapsamlı, uzun vadeli, çok yönlü bir yol haritası ortaya konulmadığı sürece inşaat sektörü kendi yolunu bulmaya çalışacak, bu da inşaatın ve bağlantılı sektörlerin çok daha fazla kan kaybetmesine neden olacaktır. Bu noktada, önceki yıllarda makine, yurt dışı müteahhitlik, demir-çelik, tekstil-konfeksiyon, turizm gibi pek çok sektör için hazırlanmış olan strateji belgesinin bir benzerinin inşaat sektörü için de kapsamlı ve geniş katılımlı olarak hazırlanmasını talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.