İstanbul’da Amortisman Süresi 10 Yılın Üzerinde!

13 July 2015

Emlak piyasa uzmanları İstanbul şehrinde amortisman süresinin 10 yılın üzerine çıktığını açıkladı.

Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, konut yatırımcılarının daha çok kısa vadede al - sat işlemlerini tercih ettiklerinden amortisman sürelerinin yüksekliğine dikkat çekerek şunları söyledi:

“İstanbul genelinde bu süreler yeni konutlarda yaklaşık 20 yıl ve üzerinde. Bölgelere göre değerlendirmelerimizde de genel olarak orta yaş dediğimiz Beşiktaş, Bakırköy, Kadıköy gibi bölgelerde bu süre 25 yıla kadar çıkıyor”

Arsa tapulu olup, kredi alınamayan taşınmazda ise satış fiyatlarının düşük, fakat bu dairelerin neredeyse krediye uygun yeni daireler kadar kira getirisine sahip olduğunu söyleyen Hakan Erilkun bunu şöyle örneklendiriyor:

Gaziosmanpaşa’da 2 oda 1 salon arsa tapulu daireler 150 bin lira iken 750 lira civarında kiraya verilebiliyor. Yeni yapılarda ise bu rakam 250 bin lira ve kira getirisi 850 lira civarında. Buna göre arsa tapulu dairelerdeki amortisman süresi 13-14 yıl iken, yeni dairede bu süre 20 yılın üstünde. Bağcılar için de benzer bir modelleme mümkün. Örneğin 2 oda 1 salon arsa tapulu bir daire 130 bin lira olup, 650 lira kira getirisi sağlarken, yeni dairede bu rakam 220 bin lira başlıyor ve kira getirisi 750 lira civarında

Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, İstanbul’da ticari emlakta amortisman süresinin ortalama 14 - 16 yıl arasında seyrettiğinin altını çizerek;

Stopajın kiracı tarafından ödenmesi, kiracının dekoru istediği gibi düzenlemesi, aidat ve genel giderlerin az olması ticari yerlerde yatırımı ön plana çıkartıyor” dedi.

Apart olarak günlük ya da süreli kiraya verilen taşınmazlarla, yurt olarak yapılandırılan taşınmazlarda ise amortisman sürelerinin çok düşük seviyelerde olduğunu belirten Hakan Erilkun şöyle devam etti:

Yatırımın geri dönüşü 8-9 yıl gibi kısa sürelerde sağlanabiliyor. Bu nedenle komple satın alınan ve kullanım amacı bu hale çevrilen birçok yapı görüyoruz. Kocamustafapaşa, Cihangir, Talimhane gibi bölgelerde bu örnekler çok yaşanıyor. Ayrıca üniversitelere yakın bölgelerde de yurt türü kullanım çok fazla. Genelde E-5’e yakın güzergahlarda alınan binalar, bu amaçla iyi kira gelirleri sağlayabiliyor. Sefaköy, Avcılar, Bahçelievler, Göztepe, Kadıköy gibi noktalarda bu amaçla revize edilen birçok yapı bulunuyor