İstanbul’da dikey yapılaşmaya geçit verilmeyecek

07 August 2018

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan İstanbul Eylem Planı’nın detayları belli oldu. Yeni dönemde geçerli olacak olan plana göre bundan sonra İstanbul’da dikey yapılaşmaya izin verilmeyecek. Onun yerine mahalle eksenli yapılaşma teşvik edilecek. Hayata geçirilecek olan sosyal ve kültürel projeler sayesinde şehir halkı ‘İstanbulluluk’ kimliği altında birleşecek.

Ayrıca muhitinden tecrit edilmiş kapalı ve güvenlikli sitelerin önü alınacak. Onun yerine mahalle eksenli açık ve etkileşimli bir yapılaşma sağlanacak. Bu değişimlerin hukuki ve idari alt yapıları da yakın bir zamanda düzenlenerek yürürlüğe sokulacak. Bu düzenlemeler çerçevesinde, İstanbul’un siluetinii bozan dikey, çok katlı yapılara geçit verilmeyecek.

İSTANBUL ESKİ VE YENİ OLMAK ÜZERE İKİYE AYRILACAK

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın hazırladığı plana göre İstanbul ‘Eski İstanbul’ ve ‘Yeni İstanbul’ olmak üzere ikiye ayrılacak. Eski Tarihi İstanbul yeniden tanımlanacak ve sınırları yeniden çizilecek. Şehrin tarihi zenginlikleri, kültür ve inanç değerleri yeniden ön plana çıkarılacak. Ve İstanbul ile İstanbullu arasındaki yabancılaşma ortadan kaldırılacak.

Şehirde Eski Kudüs Şehri (Old City Jerusalem) ve Eski Prag Kasabası (Old Town Prague) gibi Eski İstanbul (Old City Istanbul) isimli bir bölge belirlenerek turizme açılacak. Sanatın, sporun ve ekonominin merkezi haline gelecek olan modern bölgeler ise Yeni İstanbul adıyla anılacak.

Tarihi şehir için aynı zamanda ‘İstanbul’u Koruma Kanunu’ isimli bir kanun çıkarılacak. Deprem Çalışma Stratejisi’ne uygun bir takım önlemler alınacak ve İlköğretim müfredatına İstanbul isimli bir ders eklenecek. Ve ayrıca İstanbul Kültür ve Sanat Konseyi kurulacak.