İstanbul'da lüks konut fiyatları düştü

06 March 2020

Dünyanın birçok şehrinde geçtiğimiz yıl lüks konut fiyatlarında düşüşler görüldü. Buna karşın artış yaşanan bölgeler de belirlendi.

İngiltere merkezli küresel gayrimenkul danışmanlık şirketi olan Knight Frank'ın yaptığı araştırma sonrasında lüks konut fiyatlarının ele alındığı 'PIRI 100 Endeksi 2019' raporu oluşturuldu.

Sözcü'nün aktardığı habere göre, söz konusu rapora göre küresel ekonomide görülen yavaşlama, artan vergiler ve arz fazlalığı nedenlerinden ötürü global emlak sektöründe 2019 yılında yavaşlama oldu. Geçtiğimiz yıl ortalama fiyat artışı yüzde 2 olarak belirlendi.

EN ÇOK FİYAT ARTIŞI FRANKFURT'TA

Knight Frank tarafından hazırlanan 'PIRI 100 Endeksi 2019' raporuna göre, geçtiğimiz yıl dünya şehirleri arasında lüks konut fiyatlarının en çok arttığı şehir yüzde 10.3 ile Almanya'nın finans merkezi Frankfurt oldu.

Lüks konut fiyatlarının en çok değer kaybettiği şehir yüzde 8.3 ile Kanada'nın Vancouver şehri olurken İstanbul'da yüzde 5'lik düşüş görüldü. Bu sonuçla İstanbul, listede 98'inci sırada yer aldı.

Frankfurt'un ardından lüks konutlarda fiyatların en çok arttığı şehir yüzde 9.6 ile Portekiz'in Lizbon şehri olurken üçüncü sırada yüzde 8.9 ile Tayvan'dan Taipei, dördüncü sırada yüzde 7.6 ile Güney Kore'den Seul, beşinci sırada ise yüzde 7.4 ile ABD'den Houston şehri yer aldı.

LONDRA'DA FİYATLAR DÜŞTÜ

Rapora göre, Londra'da lüks konut fiyatları 2019 yılında yüzde 2.6 oranında düşüş gösterdi. Bu duruma sebep olarak Brexit gösterildi. Öte yandan New York'ta ise yüzde 3.6 seviyesinde düşüş görüldü.