İstanbul'da riskli yapılar için önemli bir düzenleme yapıldı

11 November 2021

Deprem tehlikesi bulunan İstanbul'da kentsel dönüşüm çalışmaları büyük önem taşıyor. Megakentte riskli yapıları bir an önce güvenli yapılara dönüştürme adına önemli çalışmalar yürütülüyor.

Sözcü'de yer alan habere göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) Kasım ayı Meclis Toplantısında 38 ilçedeki riskli yapılar için önemli bir karar alındı.

Söz konusu toplantıda, İstanbul'da afet risklerine hazırlık kapsamında kentsel dönüşümü gerçekleştirmek amacıyla riskli binaların yıkılıp yeniden yapılmasının teşvik edilmesi için daha önceki oturumlarda kabul edilmeye başlanan 'riskli plan notu ilavesi' düzenlemesi, Kadıköy hariç 38 ilçede kabul edildi.

BAZI RİSKLİ YAPILAR İÇİN ENGEL ORTADAN KALKTI

Alınan karar ile geçmişte yürürlükte olan imar mevzuatına uygun şekilde ruhsat alarak yapılmış ancak daha sonra yapılan plan değişiklikleri nedeniyle yapılaşma alanları azaldığı için yıkılıp yeniden yapılamayan depreme dayanaksız binaların önündeki engel kaldırılmış oldu. Öte yandan Kadıköy ilçesinin plan notlarının henüz hazırlanmadığı belirtildi.

İMAR ARTIŞI OLMADAN BİNALAR DÖNÜŞÜME ALINABİLECEK

İstanbul için oldukça önem taşıyan söz konusu düzenleme hakkında değerlendirmelerde bulunan İBB Meclisi CHP Grup Sekreteri Mesut Kösedağı, "İstanbul'un depreme karşı dönüşmesi için çok güzel kararlar aldık. Neredeyse 38 ilçenin depreme karşı dönüşüm sürecini atlattık. Bu ne demek oluyor? Mesela 5 katlı bir eviniz var. Ama resmi imar raporlarında 3 katlı görünüyor. Siz onu yıkıp yaptığınızda 3 katlı yapabiliyorsunuz. Bu sorun çözüldü. Bugün İstanbul'un neredeyse bütün ilçelerinde aldığımız kararlarla imar artışı yapmadan mevcut halini tekrar olduğu yerde dönüştürebiliyorsunuz" ifadelerini kullandı.