İstanbul'daki hasarlı bina sayısı duyuruldu

28 September 2019

Cumhurbaşkanı Yardımcı Fuat Oktay'ın başkanlığında Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Merkezi'nde gerçekleştirilen Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) Toplantısı'na Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da katıldı.

Toplantı sonrasında açıklamalarda bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, afet olduğu ilk andan itibaren Afet Yönetim Planı çerçevesinde Bakanlığa bağlı birimlerden 34 ilden sahada 270 personelin görev yaptığı bilgisini aktardı.

AA'nın aktardığı habere göre, İstanbul'daki hasarlı bina sayısını açıklayan Bakan Kurum, "AFAD'a bildirilen hasarlı bina veya hasarlı bina talebine ilişkin olarak, şu an itibarıyla 611 bina talebiyle karşı karşıyayız. Bu talepleri sahadaki ekibimiz bugün akşam itibarıyla bitirmiş olacak. Hasar ön tespitlerini bugün akşam itibarıyla ilgililerine bildirmiş olacağız. 80 kamu binamızla ilgili inceleme yaptık. 55 okulumuz, 9 hastanemiz ve diğer kamu binalarında da tespit çalışmalarımızı yaptık. Yapmış olduğumuz tespit çalışmalarında da 55 okulun 14'ünde tespitlerin daha detaylı yapılmasına ilişkin arkadaşlarımız çalışıyorlar" ifadelerini kullandı.

5 YIL İÇERİSİNDE DÖNÜŞÜM TAMAMLANACAK

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kentsel dönüşüm çalışmalarından bahseden Bakan Kurum, "Bugüne kadar 80 binin üzerinde canımızı kaybettik. 2002'den bugüne bu sektörde yapılması gereken, kentsel dönüşüm anlamında, üst yapı anlamında sosyal donatı anlamında birçok projeye imza attık ve atmaya da devam ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın 2012'de, 'Bedeli ne olursa olsun dönüştüreceğiz' dediği seferberlikle birlikte bugün 1 milyon 150 bin konutun dönüşümünü başlattık. TOKİ ile 850 bin bağımsız bölümü ürettik ve vatandaşlarımıza teslimlerini gerçekleştirdi" şeklinde konuştu.

Yeni kentsel dönüşüm eylem planından da bahseden Bakan Kurum, "Açıkladığımız eylem planı çerçevesinde de dönüştürülmesi gereken acil öncelikli 1,5 milyon konutu da her yıl 300 binini dönüştürmek suretiyle 5 yıl içinde inşallah tamamlayacağız ve depreme daha hazır bir ülke olarak bu sürece devam edeceğiz" şeklinde konuştu.