İstanbul'un mahallelerinden 20’si zengin, 417’si yoksul

17 October 2017

İstanbul Üniversitesi (İÜ) İktisat Fakültesi tarafından yürütülen, İstanbul Kalkınma Ajansı'nın da destek verdiği ‘Mahallem İstanbul Projesi’ne göre, İstanbul'daki en yüksek sosyoekonomik statüye sahip olan 20 mahallede İstanbul nüfusunun yüzde 1.6'sı yaşamını devam ettiriyor. Sosyoekonomik statüsü düşük grupta bulunan mahallelerin nüfustaki karşılığı yüzde 35.1 olarak belirlenirken, bu grupta 417 mahalle yer alıyor. Söz konusu sonuçlara göre, İstanbul'da her 3 kişiden 1'inin düşük sosyoekonomik statü grubunda yer aldığı kaydedildi.
Yapılan ‘Mahallem İstanbul Projesi’ kapsamında İstanbul'un 959 mahallesi incelenerek sosyoekonomik statü değerleri belirlendi. Bu verilerden elde edilen verilere göre İstanbul'daki mahalleler sınıflandırılarak 8 farklı kategorize edildi.

BEŞİKTAŞ’TAN 10 MAHALLE

Projedeki sınıflandırma A+'dan E'ye kadar yapıldı. En yüksek sosyoekonomik statünün gösterildiği A+ grubunda 20 mahalle yer alırken, bu mahalleler; Beşiktaş'tan 10, Kadıköy'den 4, Beyoğlu'dan 2, Bakırköy'den 2, Şişli ve Beykoz'dan ise 1 şeklinde sıralandı. En yüksek sosyoekonomik statü sıralamasında ikinci grupta bulunan 58 mahalle ise nüfusun yüzde 4.9'unu kapsarken, İstanbul'da yaşayan her 100 kişiden 6'sının yüksek gruplarda yer aldığı sonucuna ulaşıldı. Orta grupta bulunan mahallelerin sayısı 329 olarak belirlenirken, bu mahalleler yaşayanların İstanbul'un yüzde 42.2'sini oluşturduğu sonuçlara yansıdı.