İzmir'de yeni imar yönetmeliği yürürlüğe girdi

14 June 2021

Geçtiğimiz yılın Ekim ayında deprem felaketinin yaşandığı İzmir'de yapı stoku tartışılır hale gelmişti. Depremden sonra şehirde önemli imar çalışmaları hayata geçirildi.

Cumhuriyet'te yer alan habere göre, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan imar yönetmeliği yürürlüğe girdi. Yapılan bilgilendirmeye göre, "Daha Temiz, Daha Yeşil ve Engelsiz bir İzmir" meydana getirmek amacıyla tekrar düzenlemeler yapılan yönetmelikte dikkat çeken değişiklikler yapıldı.

Yeni yönetmelik hakkında değerlendirmede bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, çatı ve zemin sularının değerlendirilmesine imkan sunacak yağmur suyu hasadı, hava kirliliğini önleyecek ısıtma sistemleri, yeşil çatı, engellilere ve yaşlılara kolaylıklar sunacak asansör tesisi gibi düzenlemeler ile şehrin ve şehirde yaşayan vatandaşların yaşam kalitesini yükseltmeyi planladıklarını dile getirdi.

İZMİR'E ÖZEL DÜZENLEMELER YAPILDI

Yürürlüğe alınan yeni yönetmelikte ülke genelinde 2013'ten bu yana imar planlı alanlardaki düzenleme ve uyulacak kuralları düzenleyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'nden farklı olarak, İzmir'e özel düzenlemelere yer verildi.

İzmir'de dirençli kent olmanın odağında ortak aklın ve yaşam hakkının bulunduğunu, yeni imar yönetmeliğini de şehirdeki bütün paydaşların görüşünün alınarak tesis edildiğine dikkat çeken Başkan Soyer, "Katılımcı bir zeminde çağdaş ve yenilikçi bir anlayışla hazırladığımız, çevreci, sürdürülebilir ve engelli dostu yeni imar yönetmeliğimizin kentin refahını artıracağına inancım tam" dedi.

YAPI RUHSATI BAŞVURULARINDA DEĞİŞİKLİK

İzmir'in yeni imar yönetmeliğinde yapı ruhsatı alımında istenen yeni belgeler tanımlandı. Buna göre, ruhsat aşamasında istenen fakat Bakanlık yönetmeliğinde tanımlanmamış olan Asansör Tescil Belgesi, Belediye Hizmet Alanı, Giriş Takı, İskele İzin Belgesi, İstinat Duvarı, Kanal Kotu Tutanağı, Süs Havuzu, Teknik Altyapı Alanları, Yeşil Çatı, Yol Kotu Tutanağı belgelerine de yeni imar yönetmeliğinde yer aldı.

Yeni imar yönetmeliğinde dikkat çeken bir başka değişiklik ise 'Yeşil Çatı' sistemi oldu. Buna göre, yeni imar yönetmeliğinde kamu binaları dahil 60 bin metrekareyi geçen yapılarda yeşil çatı zorunlu kıldı. Ayrıca toplam inşaat alanı 30 bin metrekareyi aşan binalarda teras çatı yapılmak isteniyorsa yeşil çatı sisteminin uygulanması sağlanacak.