Kanal Edirne projesinde sona geliniyor

09 February 2018

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından Meriç Nehri'nin taşmasını önlemek amacıyla hayata geçirilen ve Kanal Edirne olarak tanıtılan Karaağaç Tahliye Kanalı Projesi'nde son çalışmalar yapılıyor. Bölgede taşkın anında suyun bir kısmını yaklaşık 8 kilometre uzunluğundaki kanal aracılığıyla akıntının rahat sağlanacağı yere kadar taşıyacak ve kent merkezini taşkından koruması hedeflenen Kanal Edirne projesi kapsamındaki çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Projede sona yaklaşıldı. 

Bu tahliye kanalı ile birlikte, Meriç Nehri'nde debi arttığı zamanlarda ırmak yatağının daraldığı kısımlarda oluşacak geri tepmenin de önüne geçilmesi planlanıyor. Söz konusu Meriç Nehri'ni yatağında baypas etmesi amacıyla bir nevi nehrin "sigortası" olarak anılan ve 2015 yılı ağustos ayında başlanan kanal projesinde yaklaşık 8 kilometrelik kanal kazı işleminin tamamlandığı açıklandı. 

Hayata geçirilen Kanal sayesinde, Meriç Nehri'nin Arda Nehri ile birleştiği noktada meydana gelebilecek 2 bin 562 metreküp/saniye debinin bin 789 metreküp/saniyelik kısmının nehrin ana yatağından ve 773 metreküp/saniyelik kısmının da Kanal Edirne'den geçirilmesi planlanarak taşkının önüne geçilmesi amaçlanıyor. 

Edirne Valisi Günay Özdemi tarafından yapılan açıklamada, projenin tamamına yakınının bittiğine değinildi. Ayrıca projeyle taşkınların önüne geçileceğine vurgu yapan Vali Özdemir, "Sadece Karaağaç'a geçen köprü kaldı onun da ihalesi yapıldı, yer teslimi yapıldı yapılmak üzere bu günlerde. İnşallah en kısa zamanda o köprü bitecek, bu sene Kanal Edirne de faaliyete geçmiş olacak. Böylelikle Edirne'deki taşkınların da önemli bir şekilde önüne geçilmiş olacağına inanıyoruz. Tabii öncelikle Meriç Nehri'nde taşkını önlemek amacıyla yapılan bir çalışma ve o çalışma içerisinde de o bölgede, gelen vatandaşlarımızın yürüyüş yolları, oturabilecekleri, çoluk çocuğuyla vakit geçirebilecekleri sosyal alanların da olması gerekiyor. Şu anda Meriç kenarında en büyük sıkıntımız; halkımızın ailesi, çoluk çocuğuyla gittiğinde vakit geçirebileceği ticari olmayan, sosyal amaçlı alan hemen hemen hiç yok.
Amacımız öncelikle orada bütün halkımızın faydalanabileceği ve tamamen ticari kaygıların dışında sosyal amaçlı alanlar yapmak. Biliyorsunuz şu anda da inşaat devam ediyor. İnşallah 2018 yılının sonuna kadar mesafe katetmiş olacağız. İnsanların orada Meriç kenarında, şehrin gürültüsünden, stresinden uzak vakit geçirme imkanı olacak. Bunun, Edirne için hem yerli hem de Balkanlar'a hizmet verebilecek yeni bir çehremiz olacağını düşünüyorum" dedi.