Kanal İstanbul çevresi yeni yaşam alanı olacak

09 December 2019

Son dönemin gündem maddesi Kanal İstanbul'da projelendirme çalışmaları devam ediyor. Yapı-işlet-devret yöntemiyle hayata geçirilmesi planlanan Kanal İstanbul'dan 1 milyar dolar gelir beklentisi bulunuyor.

Projeye dair Milliyet Gazetesi'ne değerlendirmelerde bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Kanal İstanbul'un neden gerekli olduğunu şu şekilde açıkladı: "İstanbul Boğazı’ndaki transit gemi geçişleri her geçen gün artıyor. Şu anda İstanbul Boğazı’ndan yılda 40 bine yakın gemi geçmeye çalışıyor. Aslında normal şartlarda emniyetli, rahat şekilde geçebilecek gemi sayısı 25 bin civarında. Önümüzdeki 30 yılda deniz aracı sayısının yıllık 70 bine çıkmasını bekliyoruz. Bu rakamı İstanbul Boğazı kaldırmaz. Önümüzdeki 5 - 10 yıl arasında bu kanalı, su yolunu yapmamız gerekiyor."

Kanal İstanbul projesi çevresinde yeni yaşam alanının olacağından bahseden Bakan Turhan, "Yeni bir boğaz olacak. Bu kanal sadece deniz ulaşımı için kullanılmayacak. Bu kanalda turistik amaçlı seyahatler de yapılacak. Bu kanalın kenarında yapılacak olan turistik tesislerle yeni yaşam alanları oluşturacak. Yaşam alanları yatay mimari ile yapılacak" şeklinde konuştu.

İHALE SÜRECİNE HAZIRLIK

Kanal İstanbul projesinde ÇED raporlarının tamamlandığını aktaran Bakan Turhan, "Proje, imar planı aşamasında. Çevre Bakanlığımız plan onay sürecini başlattı. Bu projeyle ilgili imar çalışmaları bittiğinde ihaleyle ilgili yap - işlet - devret yöntemiyle, yani bu kanalı yapacak firma bu kanaldan geçecek araçlardan sağlayacağı trafikle bu kanalın etrafında oluşacak deniz tesislerinin liman ve lojistik hizmet alanlarının yine Boğaz’ın kenarındaki ticari alanların kullanılmasından işletilmesinden sağlanacak gelirlerle, biz bu kanalı İstanbul Havalimanı gibi yaptırmayı planlıyoruz" ifadelerini kullandı.

Kanal İstanbul'un sınırlarından da bahseden Bakan Turhan, "Kanalımızın uzunluğu Marmara Denizi’nde Küçükçekmece Gölü’nün başladığı yer ile Karadeniz sahilindeki şu andaki havalimanının hemen paralelindeki köyün Karadeniz’e açılan bölgesinde inşa edilecek. Bunun etrafını da Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız, bunu bir sadece su ulaşım yolu olarak değil, İstanbul’un marka değerini artıracak bir şehircilik projesi olarak da planlama çalışmalarını yürütüyor" diye konuştu.