Kanal İstanbul projesinin tüm detayları anlatıldı

27 March 2018

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkilileri, Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) Yönetmeliği gereğince Kanal İstanbul projesini halka anlatan bir basın toplantısı düzenlediler.

AA'nın haberine göre, toplantıda yapılan sunumda 2011yılında başlanan projede çevreye uyumlu ve İstanbul boğazına alternatif olabilecek yeni deniz yollarının araştırıldığının bilgisi paylaşıldı. Proje açıklandıktan sonra ise farklı kurum veya kuruluşlardan görevli kişilerce alternatif yolların tespit edilmesi, su kalitesiyle ilgili analiz çalışması ve finansmana yönelik çalışmalara başlandığı bildirildi. 2016 yılına gelindiğinde ise etüt çalışmaların yapıldığı bilgisi aktarıldı.

Yapılan çalışmalar sonrasında 5 alternatif koridorun belirlendiği, bu alternatiflerin belirlenmesinde en büyük tankerlerin geçebileceği uygunluğun mukayese edildiği belirtildi. Değerlendirmeler sonrasında Avcılar, Küçükçekmece, Başakşehir, Arnavutköy ilçelerini kapsayan 45 kilometre uzunluğunda bir boğazın yapılabileceği de ifade edildi. Ayrıca yapılan ÇED sonrasında planlanan bölgede kanalın işletmesi için sosyal tesis ve yapılara ihtiyaç duyulduğu görüldüğünden dalgakıranlar, kumanda merkezleri, kılavuz kaptan ofisleri, römorkör rıhtımları, deniz fenerleri, acil müdahale istasyonlarının yapılacağı da aktarıldı.

İstanbul'daki 4 ilçe sınırları içinde, 37 mahallede bulunan 273 bin hanedeki 996 bin kişiyi ilgilendiren projenin tanıtım toplantısına katılan halka da söz verildi. Zaman zaman tartışmaların da yaşandığı toplantıda vatandaşlar söz alarak projeye dair görüşlerini bildirdiler. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED İzleme ve Değerlendirme Genel Müdür Yardımcısı Ali Rıza Tanas, vatandaşların görüşlerine de raporda yer vereceklerini belirterek, "Bu toplantıyı yaptıktan sonra vatandaşlar ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının görüşleri doğrultusunda, bir format oluşturacağız. Bu formatı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı adına projeyi yürüten ilgili firmaya vereceğiz. Bu format doğrultusunda bir ÇED raporu hazırlayacak. Bu rapor 51 raporun içinde bulunduğu inceleme ve değerlendirme komisyonuna gelecek. Rapor test edilecek ve bakanlığa bir görüş bildirilecek. Bakanlık da bu görüşler doğrultusunda bir karar verecek" şeklinde konuştu.

"VATANDAŞLAR MAĞDUR EDİLMEYECEK"

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Alt Yapı ve Yatırımlar Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Nevzat Düzağaç da toplantıda bulundu. Vatandaşların hiçbir şekilde mağdur edilmeyeceğinin altını çizen Düzağaç, proje çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Çok üst düzey bir projelendirme çalışması yaptıklarını belirten Düzağaç, dünyada örnek gösterilen firmalarla çalıştıklarını ifade etti.