"Kat karşılığı dönüşüm mümkün olmuyor"

26 November 2020

Türkiye Müteahhitler Birliği girişimiyle bir araya gelen 8 STK'nın imzaladığı 'Ülkemizin Gerçeği Deprem Konusunda Ortak Bildiri' ile deprem tehlikesine karşı güçbirliğine gidildi.

Deprem ülkesi olan Türkiye'de bu bağlamda kentsel dönüşüm büyük önem taşıyor. Riskli yapıların bir an önce dönüşüme alınarak güvenli hale getirilmesi amaçlanıyor.

İstanbul'daki yapı stoku ve kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında değerlendirmelerde bulunan Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Z. Altan Elmas, dönüşüm çalışmalarına dair önemli noktalara değindi.

"KAT KARŞILIĞI DÜŞÜNCESİNDEN UZAKLAŞMAK GEREKİYOR"

Kentsel dönüşümde 'kat karşılığı' modelinin yarattığı sıkıntılardan bahseden KONUTDER Başkanı Elmas, "Halkımızda şöyle bir inanç ver: 'Ben maliyete katlanmadan aynı metrekarelerde lüksünü, yenisini, sağlamını elde edeyim.' Bu insani bir şey, olması doğal bunu hepimiz isteriz. Ama yapı stokunun yoğun olduğu Küçükçekmece, Bahçelievler, Esenler, Zeytinburnu, Fatih, Gaziosmanpaşa gibi ilçelerde yapılaşma yoğun olduğu için kat karşılığı modeliyle konutları dönüştürmek mümkün olmuyor. Hali hazırda var olan 5 katın üzerine 5 kat koyarak bina yapmak söz konusu olmuyor. En büyük tehlike arz eden yerler de burası" diye konuştu.

"YENİ MODELE GEÇİLMELİ"

İnsanların artık kat karşılığıyla dönüşüme girme düşüncesinden uzaklaşması gerektiğini ifade eden Elmas, "Borçlanmayı kendilerinin üstleneceği bir modele geçilmeli. Bununla yol alamıyoruz. Halkımız bu borçları ödeyemediği için borçlanmak istemiyor. İstanbul'daki 1 milyon konut önümüzdeki 3-5 yıl içinde gayrimenkul müteahhitlerinin dönüştürebileceği bir durum değil. Bu beklenti yanlış bir beklenti. Devletimizin 15-20 sene gibi borçlanmalarla dönüşüme teşvik etmesi ve genel bütçeden pay ayırması gerekiyor. Bununla ilgili düzenlemeler yapılması gerekiyorsa da bütün Türkiye halkı buna destek verecektir" şeklinde konuştu.