Kentsel Dönüşüm İstanbul'un Bu Bölgesinde Satışları Vurdu

02 September 2016

Aynı sokakta birden fazla dönüşümün yaşandığı Bağdat Caddesi'nde ticari yaşam sıkıntıya düşerken, daire sahipleri de bölgeyi terketmeye başladı. Ayrılığın sebebi kentsel dönüşüm ve yüksek kira olarak gösteriliyor...

EVA Gayrimenkul Değerleme Bağdat Caddesi’nde kentsel dönüşümü ve yaşanan gelişmeleri mercek altına aldı. Bölgede gerek perakende mağazacılık gerekse konut sahipleri açısından oldukça sıkıntılı bir süreç yaşanıyor.

Bağdat Caddesi arka arkaya verilen ruhsatlarla şantiyeye dönerken, bir yanda binalar yıkılıyor, diğer yanda yenileri yükseliyor. Aynı sokaklarda birden fazla binanın dönüşüme girmesi semt sakinlerini yordu.

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, geçen yıla göre 60 bine yakın insanın Kadıköy’ü gerek yüksek kira gerekse kentsel dönüşüm yüzünden terk ettiğini açıkladı.

Özellikle Caddebostan Suadiye’ye bakıldığında 25-50 yaş arasında nüfusun bir senede yüzde 7, 0-9 yaş aralığındaki nüfusun ise yüzde 8,5 azaldığını söyleyen Yazıcı, “Belli ki ilkokul çağı çocuğu olan aileler caddeyi daha az tercih ediyor” dedi.

Gidenin Yeri Dolmuyor
Bağdat Caddesi’ndeki ticari yaşamda dibe vurdu denilebilir. Yazıcı Çatalçeşme’den Caddebostan’a kadar olan güzergahta yola cepheli 20’den fazla mağazanın kiracı beklediğini, bu mağazaların geçen yıla kadar hava parası olmadan el değiştirmediğine dikkat çekti.

Yüksek kira rakamları, azalan ziyaretçi sayısı ve her an binanın kentsel dönüşüme girme riski nedeniyle mağazaların boşaldığını belirten Yazıcı, yeni kiralamarında çok yavaş gittiğini söyledi.

Caddedeki kira bedellerine de değinen Yazıcı, Çatalçeşme’de kiraların aylık metrekarede 180 TL ile 560 TL arasında, Boyner’den Caddebostan tarafına doğru gidildiğinde ise 100 TL ile 625 TL arasında değiştiğini belirtti.

Fiyatlar Uçtu
Kentsel dönüşümün yoğun yaşandığı Bağdat Caddesi’nde yeni projeler yükselde satışların yavaş gittiği açıklandı. Bölgede 2015 yılında dairelerin metrekaresi 21 bin TL iken son dönemlerde 29 bin 000 TL’ye ulaştı. Kiralar ise Caddebostan ve Suadiye’de 2015 yılı Temmuz ayında metrekare başına 28 TL iken, 2016 yılı Temmuz ayında metrekarede 30-32 TL oldu.

Bölgedeki dönüşümü ve geleceğini de değerlendiren Yazıcı, Bağdart Caddesi’nde daha planlı bir kentsel dönüşüm yapılması gerektiğine ve etap etap ilenmesinin doğru olacağına dikkat çekti.

Sıkıntı Birkaç Sene Daha Sürecek
Yazıcı, “Bağdat Caddesi kendini toparlamazsa dört sene önce Fikirtepe halkının yaşadığı mağduriyetleri yaşayacak gibi gözüküyor. Bölgede yaşanan gelişmeler Kadıköy Bağdat Caddesi bölgesinin birkaç sene daha sıkıntı yaşayacağını gösteriyor. İnşallah yanılıyorumdur.” dedi.