Kentsel dönüşüm kapsamında ödenen tapu harçları geri alınabilecek

28 July 2018

Kentsel Dönüşüm Kanunu’nda yer alan tapu harcı muafiyetine rağmen, bugüne kadar kentsel dönüşüm kapsamında bulunan binalardaki daire satışlarından alınan tapu harcı, 3 yıl süren davalar sonucunda iptal edildi. Mahkemenin bu kararıyla birlikte 27.07.2014 tarihinden itibaren kentsel dönüşüm kapmasında bulunan ve satışı gerçekleştirilen daireler için ödenen tapu harcı geri alınabilecek.

Bilindiği üzere gayrimenkul satışlarında müteahhit/arsa sahibi/satıcıdan yüzde 2 ve alıcı/müşteri/üçüncü kişiden yüzde 2 olmak üzere toplam yüzde 4 tapu harcı alınıyor. 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Kanunu’na göre ise Kentsel Dönüşüm kapmasında bulunan gayrimenkuller bu harçtan muaf tutuluyor.

Buna rağmen şimdiye kadar kentsel dönüşüm kapmasında yer alan ve el değiştiren gayrimenkullerden tapu harcı alınıyordu. Ancak İstanbul’da yürütülen davalarda, bu uygulama kanuna aykırı bulunarak iptal edildi. Alınan karara göre 27.07.2014 tarihinden itibaren böyle bir harç ödemek zorunda kalanlar yasal yollara başvurarak ve dava açarak, haklarını geri alabilecekler.