Kentsel Dönüşüm Kredisi Desteği 2015

16 April 2015

Binlerce vatandaşın faydalandığı kentsel dönüşüm kredisi desteği 2015 yılında değişti. Peki, getirilen yenilikler neler? İşte yanıtı...

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Tapu Kadastro Çağrı Merkezi'nden alınan bilgilere göre faiz desteğinin yapıldığı; güçlendirme, konut ve iş yeri yapım kredilerinin arasına konut ve iş yeri edinme kredileri de eklendi.

Kentsel dönüşüm kanununa göre; anlaşma ile tahliye edilen, yıktırılan veya kamulaştırılan yapıların maliklerine Bakanlıkça kredi veriliyordu. Kentsel dönüşüm kredi desteği 2015 detayları belli oldu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Tapu Kadastro Çağrı Merkezi'nden alınan bilgilere göre 2014 yılı için 100 bin liraya kadar olan kentsel dönüşüm kredi desteği 2015 yılı içinde bağımsız bölüm başına 100 bin lira olarak belirlendi.

Yapılan değişiklikle faiz desteği verilen güçlendirme, konut ve iş yeri yapım kredilerinin arasına konut ve iş yeri edinme kredileri de eklendi.

Yüzde 4 faizin işlediği kentsel dönüşüm kredi desteği 2015'te konut edinme kredisine 400, iş yeri edinme kredisine 300 baz puan faiz desteği verilecek.

Faiz desteğinin sağlanmasına ilişkin esaslarda yapılan değişikliğe göre, yeni ödeme planlarının Bakanlığa iletilmesi koşuluyla, hak sahiplerince ara ödeme yapılması, kredilerin yapılandırılması ve halihazırda protokol imzalanmış diğer bankalara devredilmesi mümkün olacak. Faiz desteği, bankalardan 31 Aralık 2015'e kadar sağlanacak krediler için uygulanacak.

Mevcut karara göre, hak sahiplerince geri ödemesi gerçekleştirilmeyen krediler için faiz desteği ödemeleri durduruluyor. Bu kapsamda, hak sahipleri geri ödeme gerçekleştirirse faiz desteği ödemeleri, geç ödenmiş taksitleri de kapsayacak şekilde ve Bakanlığın uygun gördüğü kredi ödeme planında belirtilen tutar üzerinden, kaldığı aydan itibaren devam edecek.

Konut edinme kredisinde, faiz desteği oranı 400 baz puan, azami ödemesiz dönem 1 yıl, azami vade 10 yıl, anapara tutarı için üst limit 100 bin lira olarak, iş yeri edinme kredisinde ise faiz desteği oranı 300 baz puan, azami ödemesiz dönem 1 yıl, azami vade 7 yıl, anapara tutarı için üst limit 100 bin lira olarak belirlendi.