Kentsel Dönüşüm Projesine Kadıköy Belediyesi’nden Ret!

24 November 2014

Kentsel dönüşümün en yoğun yaşandığı bölgelerden biri olan Fikirtepe'de Kadıköy Belediyesi'ne ait olan bir arsa, 'bedel' yüzünden projelendirilemiyor.

Kentsel dönüşümdeki en büyük sorun inşaat firması ile hak sahiplerinin anlaşamaması olarak biliniyor. Fikirtepe’deki bir projede ise üretici firma tüm hak sahipleri ile anlaştı fakat arsa sahibi Kadıköy Belediyesi'nden 'ret' cevabı aldı. Kadıköy Belediyesi arsayı satmak istiyor. Firma ise istenen bedelin piyasa ortalamasının çok üzerinde olduğunu öne sürerek arsayı almak istemiyor.

Türkiye’deki riskli binaların yenilenmesi hedefiyle başlatılan kentsel dönüşüm hamlesinde en zor süreç mülk sahibi ile dönüşüm yapacak firmanın anlaşması. Kat karşılığı anlaşma yapan inşaat firmaları hak sahiplerinin isteklerini yüksek bulurken, hak sahipleri de isteklerinde haklı olduklarını söylüyor. Uzun süren pazarlık ve ikna dönemi, kentsel dönüşüm projelerinin de süresini uzatıyor. Kadıköy’e bağlı Fikirtepe bölgesinde bu defa Kadıköy Belediyesi hak sahibi konumuna geçti. Selimoğlu İnşaat ve Pana Yapı’nın ortak proje geliştirdikleri alanda, belediyenin 500 metrekare arsası bulunuyor. Firma, belediye ile anlaşamadığı için inşaata başlayamıyor.

''CİDDİ BİR BEDEL''

Selimoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Aydoğan Selimoğlu’nun verdiği bilgiye göre alandaki tüm maliklerle anlaşma yapıldı ve imza atmayan tek hak sahibi olarak belediye kaldı. Bölgede hak sahiplerine yüzde 60 vererek anlaştıklarını söyleyen Selimoğlu, “Belediye ‘kat karşılığı anlaşmam’ diyor, arsayı bize satmak istiyor. Biz ‘alalım’ diyoruz, metrekaresine 12 bin lira istiyor. Oysa bölgede rayiç değer 6-7 bin lira. Belediyenin istediği fiyat ödense bölgede kimse kat karşılığı anlaşamaz, herkez satış yolunu seçer. 100 metrekare yeri olan 1.2 milyon lira alırsa. Bu çok ciddi bir bedel” dedi.

KAMULAŞTIRMA OLABİLİR

8 aydır belediye ile anlaşmayı beklediklerini söyleyen Selimoğlu, hak sahiplerine aylık toplam 500 milyar lira kira yardımı yaptıklarını dile getirdi. 8 dönümlük alandaki proje için ruhsat başvurunda bulunduklarını da belirten Aydoğan, Çevre ve Şehirlik Bakanlığı’nın belediye arsası için de kamulaştırma yolunu seçebileceğini söyledi. Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz’ın verdiği bilgiye göre hak sahipleriyle 3’te 2 oranda anlaşma yapılan adalarda uygulanan acele kamulaştırma kanunu belediyeler için de uygulanabiliyor.

''ARSANIN SAHİBİ KADIKÖY HALKI''

Arsalarını iki kez satışa çıktığını ancak alım olmadığını belirten Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, kentsel dönüşüme engel olmak istemediklerini belirterek, “Ancak arsamızı da ucuza satmak istemeyiz. Belediye arsa için bir çalışma yapıp fiyatı belirledi. İlk satışta metrekaresine 9 bin 500, ikinci satışta 12 bin lira istenildi. Bu arsa benim şahsi malım değil. Kadıköy halkının hakkını savunmak durumundayız. Eğer adada anlaşmayan gerçekten biz kaldıysak firmayla bir daha görüşürüm” dedi.

BAKANLIĞA BİLDİRİLDİ

Hürriyet'te yer alan habere göre; Selimoğlu İnşaat temmuz ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bir yazı ileterek süreç hakkında bilgi verdi. Bakanlığa iletilen yazıda “Belediye ile defalarca görüşme yapılmasına rağmen kat karşılığı anlaşma yapılmamış, satış istenmiştir. 18 şubatta arsa metrekaresi 7 bin 500 liradan ihaleye çıkmış, şirketimiz kazanmasına rağmen ihale iptal edilmiştir. Sonrasındaki ihalede fiyat 9 bin 500 liraya yükseldi. Bu fiyat bölge ortalasının yüzde 30-40 üzerinde olup emsal oluşturacaktır” denildi.