Kentsel dönüşümde SED zorunluluğu nedir?

04 April 2018

Kentsel dönüşümde SED zorunluluğu getirilmesi adına 'Büyükşehir Belediyesi Kanunu, Belediye Kanunu ve Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'da değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifi Meclis'e verildi.

Meclis'e verilen kanun teklifi eğer kabul görürse kentsel dönüşümde SED zorunluluğu gelecek. Öte yandan verilen kanun teklifinde kentsel dönüşüm projelerindeki yaşam ve mekana olan olumsuz etkinin azaltılması, taraflar arasında uzlaşma mekanizmalarının geliştirilmesi için SED raporlarının hazırlanmasının gerekliliği belirtildi.

SED NEDİR?

Kentsel dönüşüm çalışmalarında zorunlu olması gündemde olan SED, 'Sosyal Etki Değerlendirme' çalışmalarına deniliyor. Bu çalışmalar çerçevesinde hazırlanan rapora ise 'Sosyal Etki Değerlendirme Raporu' adı veriliyor.

SED çalışması sonrasında hazırlanacak raporlar kamuya açık oluyorlar. Böylelikle kentsel dönüşüm çalışmalarını yürütecek belediyelerce bu raporlar halka ulaştırılabilir. Ayrıca SED raporları, kentsel mekanların proje ve hizmetlerden olası etkilenme düzeyini, olumlu ve olumsuz etkileri birlikte gözetecek biçimde oluşturulur. Raporların hazırlanmasında sivil toplum kuruluşları, demokratik kitle örgütleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, üniversiteler ve halk örgütlenmelerinin katılımı esastır.

VERİLEN KANUN TEKLİFİ

Büyükşehir Belediyesi Kanunu'nda değişikliğe gitmek ve kentsel dönüşüm çalışmalarında SED raporlarını zorunlu hale getirmek adına sunulan kanun değişikliğinde şu ifadeler yer aldı:

"MADDE ,11/A- Büyükşehir içindeki alt yapı, ulaştırma, kent planlaması ve imar hizmetlerinin yürütülmesinde ve bu alanlara ilişkin proje düzenlemelerinde, bunların toplumsal etkilerini ölçmek üzere Sosyal Etki Değerlendirmesi yapılması zorunludur. Sosyal Etki Değerlendirmesi raporları, hemşehrilerin ve kentsel mekânların proje ve hizmetlerden olası etkilenme düzeyini, olumlu ve olumsuz etkileri birlikte gözetecek biçimde içerir. Raporların hazırlanmasında, sivil toplum kuruluşları, demokratik kitle örgütleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, üniversiteler ve hemşehri örgütlenmelerinin katılımı esastır. Sosyal Etki Değerlendirmesi raporlarını hazırlamak üzere kurulacak raporlama kurullarının üyeleri, kent konseyleri tarafından belirlenir.

Sosyal Etki Değerlendirmesi raporları, kamuya açık olup büyükşehir belediyesince basım-yayım yoluyla hemşehrilerin bilgisine sunulur. Bilgiye sunma tarihini izleyen iki ay içinde raporlar, büyükşehir belediye meclisinde okunur ve rapor üzerinde görüşme açılır.

Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar, bu maddenin yayımı tarihini izleyen altı ay içinde İçişleri Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca birlikte çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir."