Kentsel Dönüşümde Vergi Avantajı Sınırlanıyor

13 July 2015

Maliye Bakanlığı, kentsel dönüşüm için sunduğu vergi avantajı sistemine sınırlama getiriyor.

Kentsel dönüşüm özellikle İstanbul için hayati önem taşıyor. Devlet de bu önemi görüp dönüşüm yasası çıkardı ve dönüşümden yararlanmak isteyenlere çeşitli avantajlar sağladı. Ancak dönüşüm bölgelerinde yapılan her iş için vergi avantajı var diye beklemeyin. Zira Maliye'nin son özelgesi vergi avantajını sınırlıyor. Çünkü dönüşüm bölgesinde 1 apartmanda 10 kişi varsa ve o apartmandan başka kenardaki apartmanlardan kimse dönüşmek istemiyorsa yani sadece 10 kişi için dönüşüm yapılacaksa bu dönüşüme vergi avantajı sağlayamayacağı açıklanıyor.

Habertürk gazetesinden Rahim AK'ın haberine göre ;eskiden konutlar satılırken eğer 150 metrekareden küçükse yüzde 1 büyükse yüzde 18 KDV alınırdı. Ancak şimdi artık büyükşehirlerde net alanı 150 m2'ye kadar konutların satışında birim metrekare vergi değeri; 499 liraya kadar olan yerde inşa edilen konutların tesliminde KDV yüzde 1, 500 ile bin lira arasında olan konutlarda yüzde 8, bin liranın üzerinde olan konutlarda ise yüzde 18 uygulanacak. Birim değerler de şehirlerin caddeleri ve sokakları için ayrı ayrı belirlenmiş durumda. Ancak kentsel dönüşüm için çıkarılan 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında yapılan inşaatlarda altındaki konutların satışında KDV oranı yüzde 1 olarak belirlendi. Sadece KDV değil kentsel dönüşüm alanları noter harcı, tapu harcı, belediyelerce alınan harçlar, damga vergisi. Veraset ve İntikal Vergisi ve banka ve sigorta muameleleri vergisinden muaf tutuluyor.

Bu avantajdan yararlanmak isteyen bir şirket kentsel dönüşüm kapsamındaki bir alanda 10 dairelik bir binanın sahipleri ile sözleşme imzaladığını ve bu sözleşme gereği arsa sahiplerinin isteği doğrultusunda çizilen projeye göre bina inşa edilip hak sahiplerine teslim edeceğini belirterek Maliye ye arsa sahiplerinin 10 kişiden oluştuğunu ve her malikin ödemelerde kendi borcundan sorumlu olacağı, ayrıca dairelerin net kullanım alanının 139 metrekare olduğunu belirterek, bu işleme uygulanacak KDV oranı ile KDV iadesi alınıp alınamayacağını sormuş. Maliye ise özelgesinde 6306 sayılı Kanun kapsamında olsa dahi bir binanın kat maliklerinden alınan bedel karşılığı yıkılıp yeniden inşasını, konut teslimi değil inşaat taahhüt işi kapsamında değerlendirildiğinden, bu işlem nedeniyle düzenlenecek faturalarda genel oranda yani yüzde 18 KDV hesaplanması gerekliğini iletmiş.