Kentsel Dönüşümde Yüksek Katlı Binalara Dur Denilecek

01 November 2018

2018 Kentsel Gelişim Zirvesi’nde Bakan Kurum Kentsel Dönüşüm anlayışı ve gelecekle ilgili açıklamalarda bulundu. Yüksek katlı binaların artık rahatsız edici olmaya başladığını dile getiren Bakan, bunlara artık dur denileceğini söyledi.

Yüksek katlı binalar, bir dönem imar planının azlığı, köyden kente hızlı bir göç ve nüfus yoğunluğunun artışıyla bir ihtiyaç olarak ortaya çıkmıştı. Bunların biraz da özentilikten kaynaklandığını söyleyen Bakan Kurum bu anlayışın değişeceğini belirtti. Sözlerine “Biz de kendi içimizde hatalar yaptık ancak biz bundan sonra yapacağımız bütün projelerde yatay mimari, sosyal donatısı, sosyal ihtiyaçları olan projeler gerçekleştirmek zorundayız. Aslında bunun en büyük örneğini İstanbul'da Kanal İstanbul Projesi'nin etrafında yapıyor olacağız.” şeklinde devam eden Kurum özeleştiri yaparak bunun düzeltileceği sinyalini verdi.

Bakan Kurum ayrıca başarılı bir şehircilik geleneğimiz olduğunu aktarırken, gelecek nesillere bize bırakılan eserler gibi sağlam ve estetik eserler bırakmamız gerektiğini söyledi. Her şehrin kendisine özgü bir gelenek ve dokusu olduğunu ifade ederken, şehirlerimizin birbirine benzediğini eskideki farklılıkları yaşatmamız gerektiğini hatırlattı.
Bakan, konu hakkında şu şekilde konuştu: “Artık bizim şehirlerimizin hepsi birbirine benzedi. Eskiden baktığınızda Selçuklu, Osmanlı döneminde dahi farklılıklar arz ediyordu. Bu farklılıkları bizim yaşatmamız gerekiyor. Bir şehrin kültürü, mimarisi kendine özgü olmak durumunda, oradaki yapıya uygun olmak zorunda, bizim de bunları yaşatmamız gerekiyor. Biz de bunlara yönelik bir 2023 Şehircilik Vizyonu hazırlıyoruz. Kentlerimizin, mimari yapılarımızın nasıl olması gerektiğini, şehirler ve bölge ölçeğinde nasıl yapılar olması gerektiğini bu vizyonda ortaya koymaya çalışacağız."

KENTSEL DÖNÜŞÜM DEVAM ETMELİ

Türkiye’de Kentsel Dönüşüm’e halen ihtiyacı olan milyonlarca konut bulunmakta. Deprem kuşağında bulunan Türkiye’de daha güvenli, daha sağlam konutlara bir an önce sahip olmak gerekiyor. Bunu yaparken de estetik duygusundan ayrılınmamalı. Şehirlerdeki ruh korunmalı ve yatay mimari anlayışlı projeler hayata geçirilmeli. Bu doğrultuda çalışmalar hızla devam ederken hem hükümet hem de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı şehirleri hak ettiği güvenli ve özgün ortamı sağlayacak adımlar atmaya devam ediyor.