Kentsel dönüşümün hızlanması için fiyat indirimleri talep ediliyor

09 September 2021

Bir deprem ülkesi olan Türkiye'de kentsel dönüşüm ve gelişim çalışmaları bu bakımdan büyük önem taşıyor. Müteahhitler, son yıllarda artan inşaat malzeme fiyatlarından dert yanarken kentsel dönüşüm çalışmalarının hız kazanması için inşaat hammadde fiyatlarında düzenleme talep ediyor.

Milliyet'te yer alan habere göre, İMKON'a bağlı Müteahhitler Federasyonu'nun (MÜFED) Başkanı İsmail Kahraman, iç pazarın dinamikleri göz önünde bulundurularak piyasanın malzemesiz bırakılmaması ve kentsel dönüşüme hız kazandıracak fiyatların sağlanması gerektiğini ifade etti.

FİYAT TARTIŞMALARI SÜRÜYOR

MÜFED, son dönemlerde tartışma konusu olan çimento fiyatlarındaki artışlar için kapsamlı bir araştırma yaptı. 31 Mayıs 2020'da çimento birim fiyatının 135 TL, 17 Ağustos 2021'de ise 425 TL olduğu belirlendi.

Konu hakkında konuşan MÜFED Başkanı İsmail Kahraman, "Bu sektörde haftalık çalışarak evine ekmek götüren yüzbinlerce işçi var. Öte yandan inşaat sektörünün durması 250 civarı alt sektörü de olumsuz etkiler. Bu nedenle çözüm arayışına girdik, fiyat artışlarını belgeleyerek Ticaret Bakanlığı'na ilettik. Muş da, farkın çok fazla olduğunu ifade etti. İhracata direkt kota koyamayacaklarını ama farklı fiyatların gerekçelerinin ne olduğunu anlamaya çalışacaklarını söyledi. Bunun üzerine 4 Eylül 2021 tarihli resmi gazetede yayınlanan tebliğ ile çimento ihracatına sınırlama geldi. Sorunumuza çözüm üreten Ticaret Bakanlığı'na teşekkür ederim" ifadelerini kullandı.

"VATANDAŞ DA ETKİLENİYOR"

Fiyatlardaki aşırı artışın vatandaşları da etkilediğine dikkat çeken Kahraman, "Ülkemizde toplumun yüzde 50'sinden fazlasının alım gücü düşük. Vatandaşın da konut alması güçleşiyor. Hiçbir zaman ihracata karşı olmadık ancak hammadde statüsündeki demir, çimento, mdf gibi ürünlerin ihracatının takip edilmesi iç piyasa dinamiklerini dengede tutacak. Ülkemizde, dönüşmesi gereken 6 milyon konut var. Yapı stokunun yüzde 70'i riskli yapılardan oluşuyor. Türkiye'deki kentsel dönüşümün hızlanması için iç piyasanın malzemesiz bırakılmaması çok önemli. Binaları dönüştürebilecek hammadde fiyatlarına ihtiyacımız var" diye konuştu.