Kira artışları enflasyon oranını geçmemeli

03 August 2018

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayınlanan enflasyon rakamlarını değerlendiren TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, önemli açıklamalarda bulundu. Okul, hastane ve belediyelere ait gayrimenkullerin kiralarındaki artışın yüzde 20 ila 25 civarında olduğunu belirten Palandöken, bunun maliyetleri artırdığını ve fiyatlara zam olarak yansıdığını ifade etti. Enflasyon ile mücadelede başarı elde edilmesi adına, belediyeler, üniversiteler ve il özel idarelerinin Yİ-ÜFE oranlarını dikkate almaları gerektiğini vurgulayan Palandöken, kiralardaki artışın enflasyon oranlarını geçmemesi gerektiğini söyledi.

Kira artışlarındaki aşırılığın, tüm vatandaşlara olumsuz olarak yansıdığını belirten Palandöken, Borçlar Kanunu’na göre, konu ve iş yerlerindeki kira zammının Yİ-ÜFE’nin 12 aylık ortalamasından fazla olamayacağının altını çizdi.

ZAMLAR ERTELENMELİ

Türkiye İstatistik Kurumu’nun yayınladığı verilere göre TÜFE’nin bir ayda yüzde 0.55, bir yılda yüzde 15.85 oranında arttığını belirten Palandöken, ÜFE’nin ise son bir ayda yüzde 1.77, son bir yılda ise yüzde 25 oranında artış yaşadığını ifade etti. Palandöken, aylık olarak en fazla artışın lokanta ve otellerde yaşandığını söyleyerek, indirim sezonunun da başlamasıyla aylık bazda en fazla düşüşün giyim ve ayakkabıda gerçekleştiğini belirtti. Başkan Palandöken, akaryakıta gelen zamların ÖTV ile birlikte kontrol altına alınmış olmasına rağmen, yıllık olarak en fazla artışın yüzde 24.21 oranıyla ulaştırma gurubunda yaşandığını açıkladı.