Kira davalarında dikkat çeken artış!

07 September 2021

Son dönemlerde birçok nedene bağlı olarak artan konut kiraları karşısında bazı mülk sahipleri, zam yapmak istemeleri nedeniyle kiracılarına sorun çıkarıyor. Avukatlar, son dönemlerde kira davalarındaki artışlara dikkat çekiyor.

Hürriyet'te yer alan habere göre, Mevcut kiranın bölge ortalamasının altında olduğunu düşünenler ev sahipleri, eğer kiralama üzerinden 5 sene geçtiyse 'kira tespit davası' açarak kiraya zam istiyor. Ev sahibi yararına bir diğer seçenek ise kira sözleşmelerinde 10 senelik sözleşme uzama süresi dolanlar için tahliye talep ediliyor. Kiraya veren 10 senelik uzama süresinin bitiminin ardında 'herhangi bir gerekçe göstermek zorunda olmadan' kiracıyı tahliye edebiliyor. Sadece uzama süresinin bitiminden en az 3 ay önce kiracıya yazılı olarak fesih bildirimi yapması gerekiyor

Kiralarda sözleşme bitimiyle her yıl yapılan zamlar ise 12 aylık ortalama Tüketici Fiyat Endeksi’ne (TÜFE) göre yapılıyor. Bu oran her ay TÜİK tarafından duyuruluyor.

"10 SENE DOLMADAN KEYFİ TAHLİYE OLAMAZ"

Kira davaları üzerine değerlendirmelerde bulunan Avukat Hikmet Güngör, hem tahliye hem de kira tespit davalarına fazla talep olduğuna dikkat çekerek, "Tahliye için 10 yıllık uzama süresinin bitiminden en az 3 ay önceden ihtar çekilmesi şart. Kira tespit davalarında da hakim eski kiracının hakkını gözetiyor. Örneğin vatandaş 3 bin kira ödüyor ama bölge ortalaması 10 bin lira. Hemen kira 10 bin liraya çıkmıyor. Hakim, eski kiracıya ‘hakkaniyet indirimi’ yapıyor ve yeni kiraya karar veriyor" şeklinde konuştu.

10 sene şartı dışında kirasını ödeyenlerin keyfi sebeplerle tahliye edilmeyeceğinin altını çizen Güngör, "Ev sahibi kendisinin ya da bakmak zorunda olduğu kişilerin ihtiyacı varsa tahliye isteyebilir. İhtiyaç nedeniyle tahliyede evi 3 yıl başkasına kiraya veremez" ifadelerini kullandı.