Kira Kontratı Yaparken Dikkat Edilecek Hususlar

07 April 2015

Tarafların mağdur olmaması için kira kontratı yaparken dikkat edilecek hususlar büyük önem arz ediyor. İşte kira kontratı yaparken dikkat edilecek hususlar...

Gayrimenkul kiralamalarında taraflar arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmeye deniyor.

Sözleşmeyi imzalayan mal sahibi, kiralananı kararlaştırılan tarihte, sözleşmede amaçlanan kullanıma elverişli bir durumda teslim etmek ve sözleşme süresince bu durumda bulundurmakla yükümlü oluyor.

Kiracı ise, kira bedelini ödemekle yükümlü oluyor. Aynı zamanda kiracının, aksine sözleşme ve yerel adet olmadıkça, kira bedelini ve gerekiyorsa yan giderleri, her ayın sonunda ve en geç kira süresinin bitiminde ödemesi gerekiyor.

Kira kontratı kapsamında kiralanan taşınmaz malın özelliklerine, kira süresine, kira bedeline, kiranın ödeneceği tarihler gibi yapılan anlaşmaya istinaden bilgilere yer veriliyor.

Öncelikle kira sözleşmesini sizle yapan kimsenin gayrimenkulün gerçek sahibi olup olmadığı, sahibi değil ise bu işlem için adına vekaletname düzenlenip düzenlenmediğinin kontrol edilmesi gerekiyor. İmzalanacak kontratta kira bedeli, kira süresi, kira bedelinde yapılacak artış oranı, depozito, kiralanan yerin kullanım amacı ve kiralanan yerin durumu, demirbaşların durumu gibi bilgilerin detaylı olarak belirtilmesi gerekiyor.

Eğer uzun vadeli bir kira sözleşmesi yapılacak ise, kira sözleşmesinin noter huzurunda yapılması ve mümkünse tapu kaydına bu konuyla ilgili şerh konulması da faydalı oluyor.