Kirayı elden vermenin cezası var mı?

28 March 2018

Konutunu veya iş yerini kiralayan gayrimenkul sahipleri, elde edecekleri kira gelirinden ötürü kira geliri vergisi mükellefi oluyorlar. Bu durum karşısında herhangi bir vergi kaçırma durumunun önüne geçmek adına, kanunen kiranın bir banka aracılığı ile ödenmesi gerekiyor. Böylelikle vergi mükelleflerini tespit etmek daha da kolaylaşıyor.

Kanunen böyle bir zorunluluk varken bazı durumlarda ev sahipleri kirayı elden talep edebilirler. Özellikle öğrenci ve bekar evlerini kiralayan ev sahipleri, kiracıları ile iyi ilişkiler kurarak böyle bir taleple kiracılarına gelebilirler. Ancak kanunen suç niteliği taşıyan bu olayın bir yaptırımı olmaktadır.

Tüm bunların yanı sıra 2008 yılında yürürlüğe giren '268 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği''nde yer alan alt sınır ile belli bir tutarın altında kalan aylık kiralar elden de verilebiliyor. Buna göre aylık 500 TL ve altında olan kiralar ev sahiplerine elden de teslim edilebilir.

KİRAYI ELDEN VERMENİN CEZASI

Aylık kira tutarının 500 TL üzerinde olan konut veya iş yeri kira ödemeleri kanunen banka aracılığıyla yapılmalıdır.

9 Temmuz 2008 tarihinde 26951 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 268 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde yer alan, "Bankaya yatırılması gereken kiraların eski usulde olduğu gibi, bankaya yatırılmayıp elden ödenmesi ceza kesilmesini gerektiriyor" maddesi gereğince kirayı elden vermenin cezası bulunuyor. Ancak bu cezanın tutarı konusunda genel geçer bir standart belirtilmiyor.