Kişi başına düşen yeşil alan 15 metrekareye çıkarılacak

15 May 2020

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Dünya İklim Günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu. Koronavirüs salgınında tüketim alışkanlıklarının değişmesi dolayısıyla kentlerde hava kalitesinin iyileştiğine dikkat çeken Bakan Kurum; deniz, hava ve kara trafiğinin azalmasının nesli tükendi sanılan birçok canlının tekrar görünmesine vesile olduğunu ifade etti.

AA'nın aktardığı habere göre, doğanın yeniden hayat bulduğunu belirten Bakan Kurum, "Bu zor günler bizlere, doğaya ne kadar çok zarar verdiğimizi gösterdi. İnsanlığın doğal döngünün bir parçası olduğunu, bu döngü bozulduğunda bizim de ne kadar etkileneceğimizi bir kez daha hatırlattı" diye konuştu.

"DİĞER ÜLKELERİN DUYARSIZLIKLARI BİZİ DE ETKİLİYOR"

Dünya genelinde uluslararası kuruluşların küresel risk raporlarının tamamında, dünyaya dair en büyük tehditlerden birinin iklim değişikliği olduğunu hatırlatan Bakan Kurum, birçok ülkenin bu gidişatı düzeltmek için gerektiği kadar fedakarlıkta bulunmadığını aktardı.

Ülkelerin ekonomik büyüme ile çevre dengesi arasında kaldıklarında büyümeyi tercih ettiklerini dile getiren Bakan Kurum, "Sonuç olarak bugün dünya; toprak, su, hava ve radyoaktif kirlilikle birlikte iklim değişikliği tehdidi ile karşı karşıya. Türkiye olarak sanayi yatırımlarımızı gerçekleştirirken doğayı koruma adına en etkili adımları, projeleri hayata geçiriyoruz. Fakat iklim değişikliğinin etkilerinin en çok hissedildiği bölgelerden biri olan Akdeniz Havzası'nda yer aldığımız için diğer ülkelerin duyarsızlıklarından biz de etkileniyoruz" ifadelerini kullandı.

OECD ORTALAMASINA ÇIKILACAK

Bakanlığın yeşil alanı artırma çalışmalarından bahseden Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yaya ulaşımına katkı sunmak amacıyla da 2023 yılına kadar 3 bin kilometre yeşil yürüyüş yolu yapacaklarını, tüm bu çalışmalarla kişi başına düşen yeşil alan miktarını 8'den 15 metrekareye, doğal alan oranını da yüzde 9'dan OECD ortalaması olan yüzde 17'ye çıkaracaklarını ifade etti.