Konut Fiyatlarındaki Artış Konut Balonu Değil

17 April 2015

Emlak Konut, gayrimenkul sektörü için büyük önem taşıyan bir araştırma raporu yayımladı.

Gayrimenkul ve Konut Sektörüne Bakış’ raporuna göre, gerek Türkiye geneli, gerekse İstanbul özelinde yaşanan fiyat artışlarının balon oluşturmaktan uzak olduğu ve artışın sağlam temel nedenlere dayandığı ifade edildi.

Veriler ışığında yapılan değerlendirmeler göz önüne alındığında, Türkiye'de bir 'konuyt balonu' olması muhtemel. Konuyla ilgili birçok gayrimenkul uzmanı da Türkiye'de olası bir 'konut balonu' krizi yaşanabileceği konusunda tüketiciyi uyarıyor. Birçok farklı görüşün olduğu 'konut balonu' polemiği hakkında son yorum ise Emlak Konut GYO'nun 'Gayrimenkul ve Konut Sektörüne Bakış' raprounda yapıldı.

Raporda Türkiye'de neden 'konut balonu' olmayacağı şu maddelerle ifade edildi :

- Mortgage kredileri yani uzun vadeli konut kredilerinin 2007 yılında bankacılık sisteminde devreye girerek vadeyi arttırması sonucu alım gücünü attırması,

- Son 10 yılda kişi başı milli gelirin 3.000 ABD Dolarından, 10.000 ABD Dolarının üzerine çıkması,

- Faiz oranlarının hem küresel bazda hem de Türkiye’de tarihin en düşük oranlara inmesi,

- Ulaşım projeleri sayesinde daha hızlı seyahat olanağı sağlanan şehrin dış bölgelerindeki uygun fiyatlı projelere köyden kente göçün devam ederek konut ihtiyacını arttırması,

- Mütekabiliyet yasası sayesinde artan yabancı talebi,

- Kentsel dönüşüm ile merkezi bölgelerdeki yenilenen konut varlığı ve düşük vergi imkânları,

- Ekonomik istikrar, OVP hedefleri [104]ve cari açık da azalma eğilimi,

- Gelişen ülkelerin büyükşehirdeki konut fiyatlarına nazaran İstanbul’daki konut fiyatlarının göreceli olarak Türkiye’de, ABD’deki gibi mortgage kredilerine dayalı finansal varlıkların bulunmaması sonucu olası finansal spekülatif hareketlere maruz kalınmamasını sayabiliriz.

Sonuç olarak, ‘Gayrimenkul ve Konut Sektörüne Bakış’ raporunda, Türk konut sektörünün, ekonomik büyümede lokomotif sektör olmaya devam edeceği, konut sektöründe ‘balon’ olmadığı ve varlık fiyatlarını etkileyen birçok unsurun var olduğu saptandı.