Konut kiralamalarında 'kiralama modeli' geliyor!

15 September 2021

Son dönemlerde kamuoyunun da ana gündem maddeleri arasına giren konut kiralarındaki büyük fiyat artışlarının önüne geçme adına çalışmaların yürütüldüğü öğrenildi.

Hürriyet'te yer alan habere göre, fahiş kira artışları üzerine yeni bir formül üzerine çalışma yürütülüyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından çalışılan yeni modelle gayrimenkul geliştiren firmaların konut üretip kiralaması, kiralama amaçlı üretim yapanlara da vergi avantajlarının sağlanması planlanıyor.

"SEKTÖR SICAK BAKABİLİR"

Söz konusu model üzerine değerlendirmelerde bulunan Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, devlet desteği olursa sektör temsilcilerinin kiralama modeline sıcak bakabileceğini aktardı.
Firmalara vergi avantajı sağlanmasının tek başına etkili olmayacağına dikkat çeken Elmas, "Bu modelin ölü doğmaması için devletin uygun maliyetli finansman temin etmesi gerek. Faizlerin yüzde 19-20'lere geldiği bir noktada geliştirici konut üretip kiralayamaz. Teşvik mekanizması olması doğru ama gelir vergisi, kurumlar vergisi gibi kalemlerde değil, daha işe başlarken finansman sağlanması yönünde olmalı" diye konuştu.

Konut edinimini kolaylaştıracak adımların da kritik öneme sahip olduğunu belirten Elmas, "Orta gelirli vatandaş konuta ulaşamıyor. Eğer çalışanların kullandığı konut kredi faizi gelir vergisinden mahsup edilebilirse vatandaş için önemli bir adım atılmış olur" şeklinde konuştu.

Konut kiralamalarında hibrit modelin de mümkün olduğuna dikkat çeken Elmas, bir projede konutların yüzde 25-30'u kiralamaya ayrılıp diğerlerinin satılabileceğini ifade etti.

"BU MODELDE FONLAR DEVREYE GİRMELİ"

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım ise konut üreticilerinin kirama yapmak yerine işin üretim tarafında kalması gerektiğini belirterek, "Devletin kiralama yapacaklara vergi avantajı sunması iyi bir adım. Ama bu modelde fonlar devreye girmeli. Geliştirici üretimini yapar, kirama işi yapacak fon da alım yapar ve piyasaya sunar. Bu satış için de vergisel avantajlar uygulanabilir. Ya da devlet 'şartlı' arazi tahsis eder, firmalar inşaatı yapar. Bu konutları alacak yatırımcıya da kiraya verme şartı getirilir" ifadelerini kullandı.

"AVRUPA'DA ÖRNEKLERİ VAR"

Söz konusu kiralama modelini desteklediklerini belirten DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, "Avrupa'da bankalar 30 yıla kadar uygun maliyetli finansman sağlıyor. Araziler makul fiyatta tutuluyor. Firma konut üretip kiralıyor. Bizde de benzer avantajlar sağlanırsa sistem işler" diye konuştu.