Konut kredileri yılın son ayına nasıl başladı?

02 December 2019

Ekim ayı Merkez Bankası toplantısından da repo faizleri indirim kararı çıkmasıyla geçtiğimiz ay özel bankaların konut kredisi faiz indirimleri hızlanmıştı. Yılın ilk iki çeyreğini yüksek faizlerde geçiren konut kredileri, Ağustos ayı itibariyle gayrimenkul yatırımcıları ve inşaat firmalarının beklediği seviyeye inmeye başlamıştı.

Geçtiğimiz ay gerçekleşen faiz indirimleriyle ortalama konut kredisi faiz oranı yüzde 1.36 seviyesine kadar geriledi. Aralık ayının ilk günlerinde kampanyalı en uygun konut kredisi yüzde 0.95 seviyesinde, standart konut kredilerinde en uygun faiz oranı ise yüzde 0.98 seviyesinde bulunuyor.

KRİTİK GÜN 12 ARALIK

Temmuz, Eylül ve Ekim ayı toplantılarında repo faizlerinde toplam 1000 puanı bulan faiz indirimleri yapan Merkez Bankası, 12 Aralık günü bir kez daha toplantı yapacak. Bu toplantının ardından yeni bir faiz indirimi gelirse kamu bankalarının konut kredilerinde faiz indirimine gidebileceği düşünülüyor. Kamu bankaları, standart konut kredilerinde en son Ağustos ayı başında faiz indirimine gitmişti.

EN UYGUN FAİZ SUNAN BANKALAR

Aralık ayı başında en uygun konut kredisi sunan bankalar arasında özel bankalar öne çıkıyor. Kuveyt Türk Bankası, kampanyalı konut kredilerinde yatırımcılarına yüzde 0.95 oranından kredi desteği sağlıyor. ING Bank ise yüzde 0.98 oranından standart konut kredisi kullandırıyor. Bunların yanı sıra TEB'te 10 yıl vadeli yüzde 0.99 faiz oranından konut kredisi kullanma imkanı yer alırken Türkiye Finans Bankası ise kampanyalı ürünü için yüzde 0.99 kar payı oranı ile konut kredisi finansmanı sunuyor.