Konut kredisi faiz oranları iki haftada yüzde 5.32 artış gösterdi

30 July 2018

Haziran ayı sonunda biten konut kredisindeki faiz indirimi kampanyası yerini büyük bir tırmanışa bıraktı. 1 Temmuz’dan önce yüzde 1’in altına kadar çekilen oranlar konutta büyük bir hareketliliğin yaşanmasına sebep olmuş, Mayıs ve Haziran aylarında çok büyük miktarlarda konut satışları gerçekleşmişti. Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre özellikle Haziran ayında gerçekleşen konut satışlarının büyük bir bölümü ipotekli olarak yapılmıştı.

Dünya Gazetesi köşe yazarı Alaattin Aktaş’a göre konut sektöründe yaşanan bu hareketliliğin devam etmesi artık pek mümkün değil. Zira Türkiye Merkez Bankası’nın verilerine göre Mayıs ayında ortalama yüzde 13,02 ve Haziran ayında ortalama yüzde 13,14 olarak kaydedilen konut kredisindeki faiz oranları 6 Temmuz’dan itibaren büyük bir artış göstermeye başladı. Yayınlanan verilere göre 6 Temmuz’da yüzde 13,46 olan konut kredisi faiz oranları 13 Temmuz’da yüzde 15,79’a, 20 Temmuz’da ise yüzde 18.78’e sıçradı. Böylece konut kredisinde yalnızca iki haftada yüzde 5.32 oranında artış yaşandı.

DİĞER KREDİLERDE FAİZ YÜZDE 25’İ BULDU

Konut kredisindeki faiz oranları son günlerde hızlı bir artış gösterse de hala diğer pek çok krediye göre düşük düzeyde kalıyor. Zira Merkez Bankası’nın verilerine göre konut kredisindeki faiz oranları henüz 18.78’iken, ihtiyaç kredisindeki faiz oranları yüzde 25.12’ye varmış durumda. Bu oran taşıt kredisinde ise yüzde 24.36 seviyelerinde. Aynı şekilde bankaların ticari kredilere uyguladığı faiz oranı da yüzde 24.28’e çıkmış durumda.