Konut kredisindeki faiz indirimi kampanyası tarihi bir rekora imza attı

08 July 2018

Mayıs ayında, konut sektöründeki satışları canlandırmak için kamu bankalarının öncülüğünde başlatılan konut kredisindeki faiz indirimi kampanyası tarihi bir rekorun kırılmasına vesile oldu. Kampanyadan yararlanan binlerce vatandaş, kısa sürede 200 milyar liradan fazla kredi çekti. Böylece konut kredisi hacmi tarihinde ilk defa 200 milyar lirayı aşmış oldu.

KONUT SEKTÖRÜ BÜYÜK BİR İVME KAZANDI

İlk olarak devletin tapu harcı ve KDV oranlarında indirime gitmesi, ardından kamu bankaları öncülüğünde başlatılan ’10 yıl vade 0.98 faiz’ kampanyası ile konut üreticilerinin başlattığı ‘yüzde 20 indirim, yüzde 5 peşinat’ kampanyası, konut sektörüne büyük bir ivme kazandırdı. Kısa sürede binlerce konutun satıldığı bu süreçte, bankaların başlattığı faiz indirimi kampanyasının satışlara büyük bir etkisi oldu. 11 Mayıs tarihinde 86.7 milyar olan konut kredileri, bu dönemde büyük bir artış yaşayarak 94.2 milyar liraya yükseldi. Konut kredisinde son 1 yılda yaşanan artışın miktarı ise 20 milyar doları buldu.

İKİNCİ EL KONUT PİYASASI CANLANDI

Türkiye’de bulunan 2 milyon civarındaki konut stokunu eritmek için başlatılan kampanya, en çok da ikinci el konutlara yaradı. Nisan ayında yüzde 11.1 azalan ikinci el konut satışları, kampanyaların başladığı Mayıs ayında yüzde 1 artış gösterdi. İkinci el satışlarda yaşanan bu canlanmayı sıfır konutlarda da görmek isteyen konut üreticileri, bazı çalışmalara başladı. Bu kapsamda, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile görüşmeler sürerken, sıfır konut satışlarını destekleyecek yeni düzenlemeler için görüş alış verişi yapıldığı belirtiliyor.