Konut stokunda yıl sonuna kadar ciddi erime bekleniyor

07 September 2020

Bu yılın yaz başlangıcında kamu bankaları tarafından sunulmaya başlanan tarihin en düşük maliyetine sahip konut kredisi kampanyasıyla sektörde büyük hareketlilik yaşandı. Diğer yıllarda da yaz ayları konut dünyasında hareketli geçerdi ancak bu yıl, rekorlar yılı olarak tarihe geçti. Bu durumun konut stoklarının erimesine yol açtı.

Milliyet'te yer alan habere göre, Temmuz 2020 döneminin sonu itibarıyla yılın ilk 7 ayında Türkiye genelinde 854 bin 126 adet konut satıldı. Bu sayı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 40.5 oranında artış yakaladı.

Türkiye genelinde son 2.5 yılda yeni konut yapımında alınan ruhsat sayısının azaldığı belirlendi. Ayrıca son yıllarda konut üretiminde de gerek artan inşaat maliyetleri gerekse de satışların etkisiyle azalma görüldü. Bu gelişmelerden sonra bu yılın yaz aylarında konut stokunun ciddi seviyede erime kaydettiği belirtiliyor.

SEKTÖRDE DÖNGÜ DEĞİŞTİ

Konut sektörünün son durumu hakkında değerlendirmelerde bulunan Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, Haziran ve Temmuz aylarında düşük konut kredisi kampanyasıyla satılan birinci el konut sayısının 130 bin seviyesinde olduğunu ifade etti.

2018'de bitmiş konut stokunun 1 milyon olarak hesaplandığını ifade eden Elmas, "2.5 yıldır üretilenden daha fazla konut satıldı. Sektördeki daralma nedeniyle yeni proje sayısı oldukça azaldı. KONUTDER olarak kanaatimiz, yıl sonuna kadar ciddi stok erimesi devam edecek. Zaten 2019 ağustostan bu yana çeşitli kampanyalar ve faiz sübvansiyonlarıyla konut alımındaki hareket sürüyor. Bir süredir devam eden tersine döngü; arzın talebin altında kalması, bu şekilde devam edecek görünüyor" şeklinde konuştu.

"STOK AZALMAYA DEVAM EDİYOR"

İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım ise konutta yeni ruhsat alımının son iki yıldır yüzde 50'nin çok üzerinde azaldığını belirterek stokun talep karşısında düşük kalan arzla azalmaya devam ettiğini dile getirdi.

Piyasada stok seviyesinin normale döndüğünü belirten Durbakayım, "Bugün satılmayan konut olarak, tercih edilmeyen, cazip görülmeyen kalıyor. Bunu stok olarak görmemek lazım. Herhangi bir sanayi malı, bir ürün gibi; ihtiyaç olan segmentte değilse, onun alıcısı daha uzun vadede harekete geçiyor. Ama ihtiyaç olan, cazip bulunan, doğru projelerde satışta olan neredeyse hiç konut kalmadı" ifadelerini kullandı.