Konut üretimi yeniden nasıl hareketlenir?

26 September 2021

Konut sektörü, artan inşaat maliyetleri ile yeni bir krizin içine girdi. Koronavirüs pandemisinin de olumsuz etkilediği sektörde diğer yandan arsa bulma sorunu da yaşanıyor.

Posta'da yer alan habere göre, TÜİK verilerine göre, inşaat maliyeti son bir yıl içerisinde yüzde 44.76 oranında arttı. İnşaat malzemelerinde yüzde 56.41, işçilikte ise yüzde 21.18 yükseliş oldu. Bu dönemde konut fiyatları da ciddi seviyede artış gösterdi. Tüm bu gelişmeler sonrasında konut üretiminde yavaşlama görüldü.

"TEK SEÇENEK KAMUNUN ARSA ÜRETMESİ"

Arsa payında talep edilen yüksek oran da konut üreticilerini zorluyor. Bazı bölgelerde arsa payının yüzde 70'lere kadar çıktığı belirtiliyor.

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, arsa maliyetinin konut üretiminin en büyük handikapı olduğunu belirterek, "Avrupa'nın göbeğinde arsa payları yüzde 20 ile 33 arasındayken, bizde yüzde 50 anlayışı var. Hatta Bağdat Caddesi gibi bölgelerde arsa payları yüzde 70'e kadar çıkıyor. Bu oranlar çok yüksek" diye konuştu.

Konut piyasasının hareketlenmesinin tek seçeneğinin kamunun arsa üretmesi olduğuna dikkat çeken Durbakayım, "Bu uygulamada konutlara şerh konulmalı. Örneğin kiralık konut çoğalsın diye üretiyorsa 'kiralık konut' şerhi koyarak, bu arsaları üreticilere çok ucuz bedellerle ya da bedelsiz verebilir" ifadelerini kullandı.

İstanbul gibi büyük şehirlerde arsa kalmadığına dikkat çeken Durbakayım, arsa girdisi bulunmayan pilot şehirler üretilmesinin de bir çözüm olabileceğini sözlerine ekledi.