'Konut yaparken sözleşmeden dönmenin bedeli 12 ay sonra yüzde 10 olmalı'

01 February 2018

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Dr. Feyzullah Yetgin, konutta sözleşmeden dönme cezasının 12 ay sonrası yüzde 10 olması gerektiğini dile getirdi. 

AA muhabirine açıklama yapan Feyzullah Yetgin, "Yüzde 2 olarak belirlenen herhangi bir gerekçe göstermeden sözleşmeden dönme cezasının yapılacak yasal değişiklikle 2 aya kadar yüzde 2, 2-12 ay yüzde 5, 12 ay ve sonrası yüzde 10 mertebelerine çıkarılması, sektörün sağlıklı gelişimi adına önemli bir adım olacak" şeklinde konuştu. 

Yetgin, sözleşmeden dönme hakkının firmalar üzerinde ağır yükümlülükler getirdiğinin altını çizerek, yatırımcının ön ödemeli konut satışlarından gelecek tahsilat rakamlarına güvenerek imalata başladığını, imalat hızını da buna göre belirlediğini, sözleşmeden dönme hakkının ise bu sözleşmelere güvenerek imalat yapmış olan yatırımcıları zor durumda bıraktığını da sözlerine ekledi. 

Özellikle faiz artışları ve kur baskısı gibi dönemlerde alıcılar tarafından yaygın olarak kullanılabilen bu imkan nedeniyle yüklenici-satıcıların zaman zaman zorlandığını da belirten