Konutlarda amorti süresi uzadı

02 July 2017

Türkiye genelinde konut satış fiyatlarındaki artışın kira artış oranından fazla olması sebebiyle konutun amorti süresinde 4 ay gibi bir uzama görüldü.

Satın alınan bir konutun kiraya verilerek satış fiyatının kaç yıl içeresinde kira geliriyle karşılanabileceğini gösteren amorti süresi, Türkiye genelinde uzadı. Uzmanlar bu uzamayı konut fiyatlarının artmasıyla beraber kira fiyatlarındaki artışın aynı oranda olmamasına bağladı. 10 yıl önce satın alınan bir konutun amortisman süresi 10 yıl olarak gösterilirken, uzmanlar tarafından bu süresinin bazı bölgelerde 30 yıla kadar çıktığı belirtiliyor.

VERİLER DE AMORTİ SÜRESİNİN UZADIĞINI DOĞRULUYOR

Gayrimenkul sektörünün araştırma şirketleri tarafından sunulan veriler de amorti süresinin uzadığını doğruluyor. Türkiye genelinde 68 şehrin tamamını kapsayacak nitelikteki Türkiye Satılık Konut Fiyat Endeksi'nde bir önceki yıla göre yüzde 9.11 oranında artış gerçekleşti.

FİYATLARIN YÜKSELMESİ BÜYÜK ETKEN

Türkiye Satılık Konut Fiyat Endeksi verilerine bakıldığında Türkiye'nin herhangi bir bölgesinde 250 bin değerindeki bir konutun 272 bin TL değerine çıktığı görülüyor. Ancak konut fiyatlarındaki bu artış oranı kira fiyatlarında aynı şekilde görülmüyor. Bu durum da konutların amortisman süresinin uzamasına neden oluyor.

4 AYLIK UZAMA

Gayrimenkul sektörünün araştırma şirketleri tarafından belirlenen veriler ışığında Türkiye genelindeki konut amorti süresi 4 ay uzadığı görüldü. Geçen yıl, bin liralık kira bin 74 liraya çıktı. Konut satış fiyatındaki artış ile konut kira fiyatlarındaki artışın amortisman süresine yansıması ise 4 aylık artış olarak görüldü.

KONUT SAHİPLİLİĞİNİN ARTMASI DA ETKİLİ OLDU

Konutta amortisman süresinin uzamasını değerlendiren Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, amortisman süresinin uzamasını bir başka nedene bağladı. Erilkun, amorti süresinin yükselmesinde konut sahipliliğinin artmasının da etkili olduğunu söyledi. Erilkun şunları kaydetti:

''Kiracılar uygun şartlar oluştuğunda kendi evlerini satın alıyor. Bu da yatırım amaçlı alınan ve kiraya verilen evlerde kira artış oranını sınırlıyor. Çok fazla kiralık ev olduğunda özellikle konut stokunun olduğu yerlerde amortisman süresi her geçen yıl artış kaydediyor.''