Konutta KDV İadesine Bakanlıktan Açıklama

23 September 2016

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı konutta KDV iadesiyle ilgili çıkan haberlere yönelik açıklamada bulundu...

Günlerdir konuşulan konutta KDV iadesi konusunda Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan açıklama geldi. Bakanlık, KDV oranlarının düşürülmesiyle, konut kredisi kullanan müşterilerin bankalardan iade alabileceklerine yönelik haberlerin gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

Bakanlığın resmi sitesindeki duyurusunda "Ticari bankalardan kullanılan konut kredilerinin KDV ile ve dolayısıyla da muafiyet ile herhangi bir ilgisi bulunmadığı gibi kredi sözleşmesinin tarafı olan bankaların kullandırılan krediler dolayısıyla KDV mükellefiyet ve sorumlulukları bulunmamaktadır" denildi.

KDV'nin satışa konu konutlarda teslim işleminin yani tapu devrinin yapılması ile ya da satışa ilişkin fatura veya benzeri belgelerin düzenlenmesi anında meydana geldiğini, yapılan düzenlemenin 08 Eylül ile 31 Mart 2017 tarihide dahil olmak üzere bu tarihler arasında yapılacak olan teslimlerde yüzde 18 olan KDV oranının yüzde 8 olarak uygulanacağını belirtildi.

Bakanlık, KDV indirimden faydalanmak isteyenlerin satıcılardan hakkaniyet ilkesi uyarınca bedel indirimi talep edebileceklerini söyledi. Bu kapsamda sözleşme revizyonu için iadesi talep edilecek bedele ilişkin olarak, tüketiciler 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında;
- Değeri 2.320 Türk Lirasının altında bulunan uyuşmazlıklarda ilçe tüketici hakem heyetlerine,
- Büyükşehir statüsünde olan illerde, değeri 2.320 Türk Lirası ile 3.480 Türk Lirası arasındaki uyuşmazlıklarda il tüketici hakem heyetlerine,
- Büyükşehir statüsünde olmayan illerin merkezlerinde, değeri 3.480 Türk Lirasının altında bulunan uyuşmazlıklarda il tüketici hakem heyetlerine,
- Büyükşehir statüsünde olmayan illere bağlı ilçelerde, değeri 2.320 Türk Lirası ile 3.480 Türk Lirası arasındaki uyuşmazlıklarda il tüketici hakem heyetlerine başvurabilecekleri açıklandı.

İl ve İlçe Tüketici Hakem Heyetlerinin verdiği kararların tarafları bağladığı ve tarafların bu karara karşı 15 gün içinde tüketici mahkemesine itiraz edebilecekleri belirtildi. Bu değer ve üzerindeki uyuşmazlıklarda ise tüketici hakem heyetine başvuru yapılamayacağından tüketici mahkemelerine başvuru yapılmasının zorunlu olduğu açıklandı.