Konya'daki Tarihi Sultanhanı Kervansarayı restore edildi

20 July 2019

Türkiye'nin birçok şehrinde yürütülen kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında aynı zamanda tarihi yapıların restore çalışmaları da yapılıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bu kapsamda Konya'daki Tarihi Sultanhanı Kervansarayı'nı restore etti. AA'nın aktardığı habere göre, tarihi kervansaray Anadolu Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat tarafından İpek Yolu üzerinde hem konaklama hem de ticaret yolunun güvenliğini sağlamak için 1229 yılında yaptırıldı.

Konya'daki Tarihi Sultanhanı Kervansarayı'nın restore çalışmaları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından planlanan "Tarihi Sultanhanı Kervansarayı Restorasyon ve Çevre Düzenleme Projesi" kapsamında oluşturulan kaynakla yapıldığı bildirildi.

ANADOLU'NUN EN BÜYÜK KERVANSARAYI

Çalışma hakkında açıklamalarda bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, tarihi yapının taç kapı bezemelerinin anıtsal özelliğiyle eşsiz olduğunu belirterek, "Anadolu'daki en büyük ve gösterişli Selçuklu kervansarayıdır. İç Anadolu Bölgesi'ni ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktalarından biri olan tarihi Sultanhanı Kervansarayı'nı aslına uygun şekilde restore edip kültürel hayata yeniden kazandırdık. Büyük medeniyetlerin yaşadığı bu kültürel mirasa sahip çıkarak gelecek nesillere de taşımak istedik" diye konuştu.

TOPLAM ALAN 4 BİN METREKARE

Tarihi Sultanhanı Kervansarayı, yazlık ve kışlık adında iki kısımdan meydana geliyor. Yazlık kısmının boyu 61,75, eni 49 metre, kışlık bölümünün boyu 55,15, eni ise 32,90 metre. Toplam alanı 4 bin 840 metrekare olan kervansarayın tek kapısı, Türk yapı geleneğine göre doğuya açılıyor. Öte yandan tarihi kervansarayın yapı malzemesinin kesme taş olduğu biliniyor.