Koruma alanlarında kaçak yapılaşmaya izin verilmiyor

11 April 2021

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Türkiye'nin tüm bölgelerinde kaçak yapılaşmayla yoğun mücadele veriliyor. Özellikle turizm ve koruma alanlarında kaçak yapılaşmayla olan mücadele çalışmaları, son yıllarda artış gösterdi.

Bakanlığın 2019'dan bu yılın Nisan ayına kadar özel çevre koruma bölgeleri ile doğal sit alanlarında tespit edilen 6 bin 699 adet imar barışına aykırı kaçak yapıdan 688'inin yıkımını gerçekleştirdiği belirtildi.

AA'nın aktardığı habere göre, Bakanlık yetkilileri, çeşitli kanunlar ve yönetmelikler ile koruma altına alınan ve özel hükümlerle yönetilen bu alanların biyolojik çeşitliliğinin, doğal kaynaklarının ve bunlarla ilgili kültürel kaynak değerlerinin korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması için çalışma gerçekleştirildiğini ifade etti.

50 ŞEHİRDE TESPİT EDİLDİ

Bakanlık ekipleri tarafından kaçak yapılaşmayla mücadele kapsamında sürekli denetimler yapılıyor. Tespit edilen aykırı durumlar karşısında gerekli adli ve idari yaptırımlar uygulanıyor. Bu kapsamda özel çevre koruma bölgeleri ile doğal sit alanlarında 2019 Nisan döneminden bu yana 6 bin 699 imar barışına aykırı kaçak yapı tespit edildi. Bu kaçak yapılardan 3 bin 65'i için suç duyurusunda bulunulurken 688'i yıkıldı.

Bakanlığın koruma alanlarında tespit ettiği kaçak yapıların 50 farklı şehirde olduğu belirtildi. Bu şehirler şu şekilde sıralandı: Afyon, Aksaray, Ankara, Antalya, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bartın, Bayburt, Bilecik, Bitlis, Burdur, Bursa, Çanakkale, Denizli, Edirne, Erzurum, Eskişehir, Giresun, Gümüşhane, Hatay, Isparta, İstanbul, İzmir, Karabük, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırklareli, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Nevşehir, Niğde, Ordu, Osmaniye, Rize, Sakarya, Samsun, Sinop, Tekirdağ, Tunceli, Trabzon, Uşak, Yalova ve Zonguldak.

Koruma bölgelerinde Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlükleri tarafından son 3 yıl içerisinde 2 bin 953 denetim yapıldığı belirtildi.