Muğla'da yatay yapılaşma tercih ediliyor

08 March 2020

Muğla Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi'nde Muğla Belediyesi tarafından 'Deprem Çalıştayı' düzenlendi. Çalıştaya Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Muğla Valisi Esengül Civelek, CHP Muğla milletvekilleri, ilçe belediye başkanları katılım gösterdi.

Sözcü'nün aktardığı habere göre, çalıştayda bir konuşma yapan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, şehirdeki yatay yapılaşmanın önemine dikkat çekerek, Muğla'daki yapılaşmanın dikey değil yatay olarak sağlandığını, bu sebeple Bodrum depreminin şehri etkilemediğini aktardı.

Türkiye'de nüfusun yüzde 95'inin deprem riski taşıyan bölgelerde yaşadığını ve deprem felaketi yaşamamak adına depreme hazırlıklı olunması gerektiğini belirten Gürün, "1/25 binlik planlarımız oy birliğiyle 100 bine uygun yapılmıştır. İlçelerimizle 5 bin artı binliği yapmak için belli bir bölgeye ayırdık ve geleceğe disiplinli bir yerleşim yaratmak için disiplinli bir çalışma yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

ŞEHİRLERİN GÜVENLİĞİ İÇİN DÖNÜŞÜM ÖNEMLİ

Çalıştayda bir konuşma gerçekleştiren ilim Akademisi Üyesi Mühendis Prof. Dr. Naci Görür, Muğla'da en büyük depremin 7 şiddetinde olabileceğini ve bu şiddette bir depremin Muğla'ya çok zarar vermeyeceğini belirterek, "Muğla deprem bölgesi olmasına Türkiye'deki diğer illere göre düşük katlı yapılar sayesinde daha avantajlı ve çok zarar göreceğini düşünmüyorum" diye konuştu.

Deprem tehlikesine karşı kentsel dönüşümün önemine değinen Naci Görür, "Bizde kentsel dönüşüm denince akla sadece yapıların güçlendirilmesi yani müteahhitlik projeleri akla geliyor. Gerçek anlamda kentsel dönüşüm; bir kenti deprem güvenli kent haline getirmek için tüm bileşenleri de deprem güvenli hale gelmelidir" şeklinde konuştu.