Öğrenciye Yatırım Yapan Kazanacak

07 March 2016

Türkiye'de öğrenci sayısı her yıl artış gösterirken yurtlar aynı oranda artmıyor. Son dönemde yurtlar gayrimenkul yatırımcılarına ciddi potansiyel yaratıyor...

Türkiye'de son yıllarda özel üniversite sayısında hızlı bir artış olduğunu belirten EVA Gayrimenkul Değerleme uzmanları öğrenci yurtlarının gerek devlet gerekse özel yurt bazında aynı hızla artmadığını açıkladı. Uzmanlar öğrenci yurtlarının gayrimenkul yatırımcıları açısından son dönemde ciddi potansiyel yarattığını belirtti.

Öğrenci Sayısı Yüzde 34 Arttı

2015 yılı sonu itibariyle bakıldığında İstanbul'da 9 devlet, 44 özel üniversite olmak üzere toplam 53 üniversite bulunuyor. Türkiye'de toplam 118 üniversite yer alırken, bunun yüzde 28'ini İstanbul oluşturuyor. ÖSYM'nin açıkladığı verilere göre son 1 yılda öğrenci sayısında yüzde 34 artış yaşandığı görülüyor. Türkiye'deki üniversite öğrencilerinin yüzde 9’u İstanbul'da, yüzde 4'ü Ankara’da ve yüzde 2'si İzmir’de bulunuyor.

Eva Gayrimenkul'un yaptığı araştırmaya göre İstanbul'da toplam 370 öğrenci yurdu bulunuyor. Bu yurtların 181'i kız, 145'i erkek ve 44'ü karma iken, 93 yurt Anadolu yakasında, 277 yurt ise Avrupa yakasında yer alıyor. Anadolu yakasındaki yurtlar 23 bin öğrenci kapasiteli, Avrupa yakasında bulunan yurtlar 51 bin öğrenci kapasiteli.

İstanbul'daki yurtlara yönetimsel olarak bakıldığında ise yüzde 14'ü devlet üniversitesi yurdu, yüzde 24'ü vakıf üniversitesi yurdu, yüzde 24'ü KYK yurtları ve yüzde 40'ı ise özel yurtlardan oluşuyor.

İstanbul'da Yurt Yatırımı İçin Cazip Bölgeler

Araştırmaya göre en çok Bakırköy, Beykoz, Kartal, Beyoğlu, Bağcılar ve Kadıköy ilçelerinde yurt ihtiyacı bulunuyor. Zeytinburnu, Bayrampaşa, Ümraniye, Kağıthane, Gaziosmanpaşa ilçelerinde ise yurt ihtiyacı bulunmuyor. İstanbul'daki öğrenciler okudukları üniversiteye 10 ila 30 dakika mesafede yer alan yurtları tercih ederken, kampüslerin ulaşım hatlarına yakın olmasından dolayı mesafede kaygısı ikinci planda kalıyor. Mesafede arttıkça düşen yurt fiyatları öğrenciler için tercih sebebi oluyor.

İstanbul'da üniversite çevrelerinde nitelikli yurt ya da konut bulunmuyor. Şehir merkezinde yer alan yurtların fiyatlarının oldukça yüksek olması öğrencilerin 3 ya da 4 kişilik gruplar halinde kiralık evlere çıkmaya zorluyor.

Yurt sektörü açısından en çok Avrupa yakasında Havaalanı bölgesinin potansiyel taşıdığına işaret ediliyor. Bununla beraber Fatih, Beyoğlu, Şişli ve Beşiktaş'ta yurt sayısı çok fazla olsa da, yurtların yetersiz olmasından dolayı yurt talebinin devam edeceği belirtiliyor.