Ölüdeniz ve Belcekız Plajlarının İhalesine ‘Dur’ Kararı

04 July 2014

Ölüdeniz ve Belcekız plajlarının ihale usulü ile özel şirketlere satılmasıyla ilgili açılan dava sonuçlandı. Mahkeme, yürütmeyi durdurma kararı aldı.

Muğla'nın Fethiye ilçesindeki Ölüdeniz ve Akçapınar Plajları'nın özel şirkete kiralanmasının iptali istemiyle açılan davada mahkeme, yürütmenin durdurulması kararı verdi. İhaleyi kazananlardan 15 gün içinde savunmalarını vermeleri istendi.

İhaleden sonra çevreciler tarafından imza kampanyaları başlatılmıştı. Muğla'nın Fethiye İlçesi'nde, yılda yaklaşık 8 milyon lira turizm geliri getiren Ölüdeniz ve Akçapınar plajlarının yıllık 2 milyon 690 bin liraya özel bir şirkete kiralanmasının ardından açılan davada mahkeme yürütmenin durdurulması kararı verdi.

İMZA KAMPANYASI BAŞLATILMIŞTI

Skandal yaratan olay geçtiğimiz günlerde şu şekilde gelişmişti:

Dünyaca ünlü turizm tesislerinin özel şirketlere devriyle paralel olarak Ölüdeniz ve Belcekız plajlarının çok düşük fiyatlara verildiği ortaya çıkmıştı.

Dünyaca ünlü turizm tesislerinin özel şirkete devriyle ilgili dikkat çekici ayrıntılar ortaya çıktı. Her yıl yaklaşık 8 milyon lira gelir getiren Ölüdeniz ve Belcekız plajlarının, yıllık 2 milyon 690 bin liraya ihale edildiği belirlendi. Sivil toplum kuruluşları konuyla ilgili imza kampanyaları başlattı.

Muğla'nın Fethiye ilçesinde, yılda yaklaşık 8 milyon lira yabancı sermaye getiren dünyaca ünlü Ölüdeniz ve Belcekız plajları, yıllık 2 milyon 690 bin liraya özel bir şirkete verildi. Bu iki plaj ve Fethiye Saklıkent Kanyonu, daha önce valilik bünyesindeki Muğla El Sanatları (MELSA) şirketi tarafından işletiliyordu.

PROTOKOL FESHEDİLDİ

Yerel yönetimlerle ilgili yeni düzenlemeyle birlikte işletmelerin Muğla Büyükşehir Belediyesi'ne geçmesini önlemek için yerel seçimlerden 9 gün önce söz konusu protokol feshedildi. Protokole göre; MELSA, 2021 yılına kadar buraları işletme hakkına sahipti. İddiaya göre seçimlerden önce valilik bünyesindeki Muğla'ya Hizmet Vakfı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlı Türkiye Çevre Koruma Vakfı, yüzde 50 ortaklıkla MUÇEV şirketini kurdu.

''YEREL YÖNETİMLERE BIRAKILSIN''

Muğla Kent Konseyleri Birliği Başkanı Hamdi Topçuoğlu da kamu nitelikli alanlarla ilgili her türlü kullanım ve denetleme yetkisinin yerel yönetimlere bırakılması gerektiğini savundu:

"Muğla'nın önemli turizm tesisleri ihaleye çıkarıldı. Her ne kadar idare mahkemesi, İztuzu ile ilgili Ortaca Belediyesi'nin başvurusuna yürütmeyi durdurma kararı verse de soruna köklü çözüm getirilemedi. Belediyelerimizin yapacağı her türlü çalışmayı destekliyoruz"

Yetki devrinin ardından 2 Haziran 2014'da söz konusu firma internet sitesinde Ölüdeniz'in kiralanması için internet sitesinde ihale ilanı yayınladı.

İhale şartnamesinde, şu ifade yer aldı:

"MUÇEV'e verilen teklif ve belgelerin incelemelerini, kontrollerini yapar ve uygun bulmadığı firmaları teklifi yüksek dahi olsa tekliflerini dikkate almayarak açık artırmadan çıkartabilir. Açık artırmaya katılıp alanın işletmesini alamayan firmaların teklif için verilen diğer belgeleri gizlilik esası ile MUÇEV'in arşivinde kalacaktır"

İhaleyi kazanan Aydeniz ve Güneş Yemek ortak girişimi yıllık 2 milyon 690 bin liraya plajları kiraladı.

Çevreciler duruma tepki gösterirken, Marmaris Turizm ve Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Filiz Ersan, "Büyükşehir olmak, il ve ilçelerin mallarını gasp etmek değildir. Yapılanlar, Anayasa'ya da Avrupa Çevre Hakları'na da aykırı. İmza kampanyaları başlattık. Yargı yoluna da gidilecek" açıklamasını yapmıştı.