Ordu Çevre Yolu'nun bu yıl açılması planlanıyor

19 March 2018

Sarp Sınır Kapısı'nın açılmasıyla beraber Karadeniz ve Kafkaslar'ın jeostratejik, siyasi, ekonomik ve sosyal yönden büyük önem kazandı. Karadeniz sahil yolunun da önemini de bu nedenle artmış oldu. Kıyılara dolgu yapılmasıyla hayata geçirilen sahil yolu, trafiği büyük ölçüde hafifletirken, dolgu ve otoban yapılmayan ayrıca çevre yolu olmayan tek il olan Ordu'da trafik geçişi adeta çile haline geldi. 

Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından elde edilen tespitlere göre, Ordu şehir içi yolunda günde ortalama 100 bin araç geçiş yaparken, bu rakam yaz aylarında 120 bin seviyelerine kadar çıkıyor. Bu nedenden ötürü Karadeniz sahil yolunun en dar ve kritik noktası özelliğini taşıyan ve büyük bir zaman kaybına sebep olan Ordu'da trafik akışının rahatlatılması için 5 yıl önce çevre yolunun temeli atılmıştı. 

Hem coğrafi yönden dağlık ve engebeli hem de toprak yönünden heyelanlı bir araziye sahip olan Ordu'da doğanın tüm zor şartlarına rağmen çevre yolu inşaatı Türk mühendislerinin olağanüstü gayretiyle devam ediyor. Ordu Perşembe ilçesi Akçaova'dan başlayıp Boztepe'nin altından biri 3 bin 300 metrelik diğeri 2 bin metrelik toplam 5 bin 300 metrelik iki ayrı tünelle, viyadükler ve duble yollarla Ordu'yu arkadan geçerek sahil yoluna bağlanacak 20 kilometrelik yolun ilk etabı olan 10,7 kilometrelik bölümünde çalışmalar tamamlanma aşamasına gelindiği de açıklandı. Söz konusu tünel, viyadük ve kavşak inşaatlarının bitirildiği yolda halen küçük bir heyelanlı bölümde çalışmalar gerçekleştiriliyor. 

Konu hakkında bilgi veren Ordu Valisi Seddar Yavuz, Ordu Çevre Yolu'nun sadece Ordu'ya değil tüm Karadeniz'e çok büyük bir katkı sunacağını dile getirerek, "Çevre yolu özellikle trafiği rahatlatacağı gibi transit yolcuların şehir trafiğine takılmadan özellikle mal ve hizmet taşıyanların da kısa sürede hedeflerine ulaşacağını çok önemli bir yatırım. Şu ana kadar 1 milyar lira harcanan yatırım, toplamda 1,6 milyar gibi büyük bir rakama isabet ediyor ki bu 16 tane stadyumun yaklaşık maliyetine bedel bir rakamdır" ifadelerini kullandı. 

"PROJE BU YIL AÇILACAK"

Ayrıca hala küçük bir heyelanlı bölümde çalışmaların sürdüğünü kaydeden Vali Yavuz, "Burada 700 metrelik bir alan var. Buradaki heyelanı aşabilmek için toplamında 65 km uzunluğunda fore kazık çalışması yapıldı. Yolu kısa sürede açma imkanı doğmuşken yolun bu kız 500 metrelik bir kısmında hareketlilik olduğu emareleri alındı. Eğer bu baskı çalışmamıza engel teşkil etmezse yolu daha kısa bir sürede hizmete açacağız. Eğer baskı devam ederse fore kazık çalışması ve buna benzer teknik çalışmalar yapılacak. Yolu bu yıl içerisinde hizmete açmayı planlıyoruz" şeklinde konuştu