Pendik'te kentsel dönüşüm devam ediyor

23 February 2018

Pendik Belediye Başkanı Dr. Kenan Şahin, Pendik’te kentsel dönüşümün 7 yılda tamamlanacağını söyledi. Şahin, “Göreve geldiğimiz 2009 yılında kentsel dönüşüm için 15 yıllık plan yaparak kentsel dönüşüm çalışmalarına başladık. Pendik’in 8-10 yıl içinde daha önce yüzde 20 olan dönüşüm oranı yüzde 65’e erişti. Önümüzdeki 7 yıllık dönem içerisinde kalan yüzde 35’lik kısmın tamamlanarak kentsel dönüşüm sürecinin tamamlanmasını planlıyoruz” ifadelerini kullandı. 

Şahin, dönüşüm çalışmalarının Pendik genelinde sürdüğünü vurgulayarak, “Pendik Belediyesi olarak Orta ve Dumlupınar Mahalleleri ile Batı Mahallesi’ni riskli alanlar ilan ettik. Bu alanlardan Orta ve Dumlupınar Mahallesi 105 hektar, Batı Mahallesi 54 hektar alan büyüklüğüne sahiptir. Söz konusu bölgelerden Orta ve Dumlupınar Mahallesi'nde mevcut yapıların yüzde 95'i kaçak olarak yapılaşmış durumda. Bu bozuk yapı stoğunun dönüşümü hedeflenerek dönüşümün sağlanması için gerekli imar planı ve plan koşulları düzenlendi ve imar uygulaması tamamlandıktan sonra vatandaşlara tapuları teslim edildi. Dönüşümdeki tasarruf hakkı vatandaşın kendisine bırakılmıştır. Planlama süreci tamamlanan bu iki bölgede dönüşüm süreci 6306 sayılı kanun ve bağlı mevzuatı çerçevesinde sürdürüldü” dedi. 

Başkan Şahin, “Yine gecekondu alanlarının olduğu Ertuğrulgazi, Velibaba, Yayalar, Sülüntepe, Güllübağlar gibi mahalleler ile birlikte çarpık kentleşmenin olduğu Kavakpınar Mahallesi’nde imar planlama çalışmalarımız devam ediyor. Yeni imar tapularını teslim ettikten sonra buralarda da tasarruf hakkı mülk sahiplerinde olacak” şeklinde konuştu. 

Ayrıca Pendik Belediyesi’nin kentsel dönüşümde yüklenici konumda olmadığını da belirten Şahin, “İlçe sınırları içerisinde kentsel dönüşüm alanı olarak ilan edilen ve planlanan alanlarda Pendik Belediyesi ya da belediyenin şirketleri yüklenici konumunda değildir. Yani dönüşümün kanuni ve mekansal altyapısı belediyece hazırlanıyor, ancak dönüşüm mülk sahipleri tarafından yapılmaktadır” diye ekledi.