Rant Vergisi Nedir? Rant Vergisi Oranları Ne Olacak?

30 January 2015

Son zamanlarda tartışma konusu olan rant vergisi nedir? Rant vergisi oranları ne olacak? Rant vergisi nasıl ödenecek? İşte tüm bu soruların yanıtı...

Düzenleyen : Tugay TOPÇU / Yeniemlak.com

Sözlük anlamıyla rant; para ya da mülkün, belirli bir zaman içerisinde emek verilmeden sağladığı gelir olarak tanımlanıyor. Son zamanlarda sıkça konuşulan konulardan birisi olan rant vergisi ise; 'imar planı değişikliği sonucunda oluşan değer artışından belediyelerin, yani kamunun, önceden belirlenmiş oranlar çerçevesinde pay alması' tanımıyla emlak ve gayrimenkul literatüründe yerini aldı.

RANT NASIL SAĞLANIYOR?

İnşaat sektörünün son 10 yılda büyük bir ivme kazanmasıyla birlikte, müteahhit ya da mülk sahipleri imar planı değişikliğinden büyük rant elde etmeye başladı. Bu durum özellikle büyükşehirlerde sıklıkla yaşanıyor. Büyükşehir sayısının artması da rantı arttıran etkenlerden biri olarak gösteriliyor. Peki, rant nasıl sağlanıyor? Örneğin; ortada boş bir arazi var ve burda imar değişikliği yapılıyor. Arsa değer kazanıyor ya da emsal değeri düşük olan bir yerde emsal artışı isteniyor. Bu talep kabul ediliyor ve 5 katlı bir binaya 15 kat izin çıkıyor. İşte o aradaki 10 kattan elde edilen gelir rant vergisi uygulaması olmadığı zamanlarda mülk sahibine kazanç sağlıyordu. Rant vergisi düzenlemesiyle artık kamu da bu kardan pay alabilecek.

RANT VERGİSİNDE DEĞER TESPİTİ NASIL YAPILIR?

RANT VERGİSİ ORANLARI

- İmar değişikliği genel plan çerçevesindeyse rant vergisi oranı yüzde 40 ile yüzde 60 arasında değişecek.

- Eğer imar değişikliği bireysel ise rant vergisi oranı yüzde 80 ile yüzde 100 arasında değişebilecek.

RANT VERGİSİ NASIL ÖDENECEK ?

Değer artış payı, yani rant vergisi, yapı ruhsatı alım aşamasında veya söz konusu mülkün ilk satışında ödenecek.

HÜKÜMETTEN RANT VERGİSİNE ÖDEME KOLAYLIĞI

YÜZDE 10'U KENTSEL DÖNÜŞÜME

Rant vergisinden elde edilen gelirin en az yüzde 10'u kentsel dönüşüm için ayrılan bütçeye aktarılacak.

RANT VERGİSİ KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ FİNANSE EDECEK