Riskli bina başvurusu nereye yapılır?

02 December 2020

Deprem ülkesi olan Türkiye'de güvenli ve sağlıklı yapılarda yaşam sürmek büyük önem taşıyor. Uzmanlar, riskli binaların bir an önce dönüşüme alınarak güvenli yapılara dönüştürülmesi konusunda çağrıda bulunuyor. Bir binanın riskli olup olmadığı konusunda uzman ekipler analiz çalışmaları yapıyor. Ancak basit yöntemlerle gözle yapılacak kontroller sonrasında binanın çürük olup olmadığı anlaşılabilir. Bu durum karşısında riskli bina başvurusu yapılabilir. Yine 1999 yılından önce yapılmış veya sağlam zemin üzerine kurulmamış binalar da risk barındırıyor. Bu gibi yapılarda hayat sürenler ise, "Riskli yapı başvurusu nereye yapılır?" sorusuna yanıt arıyor. İşte cevabı…

İL MÜDÜRLÜKLERİNE BAŞVURU

Riskli bina başvuruları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın tüm şehirlerde bulunan il müdürlüklerine yapılabilir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın "Alo 181" çağrı merkezinden konuya ilişkin detaylar öğrenilebilir.

Riskli binalar için gelişmiş testler yapılıyor. Bu çalışmalar, Bakanlık tarafından sertifika almış kuruluşlarca yapılıyor. Lisanslı bu kuruluşların listesine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın internet sitesinden ulaşılabilir.

RİSKLİ YAPI TESPİTİNDE APARTMANLARIN DURUMU

Bir apartmanda riskli yapı tespitine başvuru için çoğunluk gerekmiyor. Aparmanın herhangi bir maliki, bu konuda başvurusunu iletebilir. Riskli yapı ücreti, kat malikleri tarafından karşılanıyor.

RİSKLİ BİNA TESPİT ÜCRETİ NE KADAR?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan lisans almış kuruluşlar, binalarda karot örnekleriyle risk analizi yapıyor. Bu çalışmanın binadan binaya farklılık gösterdiği için sabit bir ücreti bulunmuyor. Çalışma öncesi firmalardan ücret bilgisi alınıyor.