Sağlam binalar için betonun tüm süreci izlenecek

17 December 2020

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından oluşturulan beton takip sistem, 30 Kasım itibarıyla uygulanmaya başlandı. Bu sistem ile binaların beton kalitesi, tüm süreçlerde incelenebilecek.

Beton takip sisteminin değerlendiren Bursa Beton Genel Müdürü Barbaros Onulay, "Taze betonun numune alım sürecinden, laboratuvar incelemesine kadar tüm sürecin dijital ortamda Bakanlık tarafından an be an takip edilebilmesi, sağlıklı yapıların inşa edilebilmesine çok büyük katkı sağlayacaktır" diye konuştu.

SİSTEM NELER GETİRECEK?

Beton takip sisteminin sağlayacağı yararlar hakkında konuşan Bursa Beton Genel Müdürü Barbaros Onulay Onulay, "Yeni sistem ile birlikte beton kalitesinin denetimi için alınan numunelerin takibi, daha sistematik hale gelecek. Bilindiği üzere EBİS (Elektronik Beton İzleme) sistemi 2 yıldır yürürlüktedir. EBİS öncesinde beton numunelerinin izlenebilirlikleri ile ilgili sıkıntılar mevcuttu. Beton kalitesinin ölçüldüğü sistemde; süreçle ilgili sorumlulukların netlik kazanamadığı, farklı tarafların inisiyatiflerine bırakılabilen birtakım problemler söz konusuydu. Yeni sistem ile bu gibi durumların ortadan kalkacağını ve kontrol mekanizmasının daha sağlıklı işleyeceğini düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Sistemin teknik detaylarından bahseden Onulay, "Bilindiği üzere EBİS kapsamında şantiye mahallinde alınan her bir numunenin içine RFID etiketler konulmaktadır. Yapı denetim firma yetkilisi tarafından Laboratuvar personeline verilen bu etiketler, dökülen betona ait tanımlamaları içermektedir. Yapı Denetim Laboratuvarlarının personellerinde bulunan etiket okuyucu el terminalleri aracılığıyla okutulan RFID etiketleri, şantiye lokasyonunu kaydetmektedir. Yeni sistemde ise bu kayda ilave olarak betonun yüklendiği araç bilgileri de dahil oldu. Her aracın ön camına yapıştırılan, aracı tanımlayan barkodlar (beton mikser etiketi) sayesinde beton numunesinin hangi araçtan alındığı ile ilgili bilginin de sistemde kayıtlı olması sağlanacak" şeklinde konuştu.

Firmalarının 30 Kasım itibarıyla yeni sistemi eksiksiz bir şekilde uygulamaya başladığını belirten Onulay, "Kare kod baskısını sağlayabilmek adına yazıcılarımızın modellerini değiştirdik. Yeni sürece hızlı bir şekilde adapte olabilmek adına IT departmanımızın moderatörlüğünde tüm birimlerimiz koordineli bir çalışma gerçekleştirdi. Sektörde sistemin devreye alınması ertelenmiş olmasına rağmen biz hazırlıklarımızı ilk dönemde büyük ölçüde tamamlamıştık" diye konuştu.