Şehirler dijital ortamda korunacak

20 November 2019

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın akıllı şehirler yaratma çalışmaları sürüyor. Bakanlığın, "Kentsel Yerleşim ve Gelişme Alanlarında 3 Boyutlu Topoğrafya ve Bina Modeli Oluşturma" projesini hayata geçirdiği duyuruldu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, hayata geçirilen projeyle afetlere önceden önlem alınacağını ve imar barışı uygulamasında yer almayan yapıların tespit edileceğini ifade etti. AA'nın aktardığı habere göre, 6 adet 196 megapiksel fotogrametrik hava kamerasına sahip uçakla havadan çekilen fotoğraflarla tüm şehirlerin gerçek zamanlı dijital ikizlerinin oluşturulduğunu belirten Bakan Kurum, hayata geçirilen Ortofoto Projesi kapsamında 22 bin yer kontrol noktası oluşturulduğunu açıkladı.

TÜRKİYE'NİN DİJİTAL İKİZİ OLUŞTURULDU

Proje kapsamında 40 bin kilometrekare alanda bulunan 12 milyon konutun fotoğraf çekiminin tamamlandığını ve konutların dijital ortama aktarıldığı bilgisini paylaşan Bakan Kurum, "Tüm şehirlere ait Türkiye'nin 3 boyutlu dijital ikizi oluşturuldu. Dünyada bir ilki başardığımız projeyle afetlere önceden önlem alacak, kaçak yapıları tespit edeceğiz. Ayrıca 5G teknolojisine geçilebilecek. Dünyada şehirlerin dijitaline ulaşmaya çalışan İsviçre, Almanya, Hollanda ve Singapur'dan önce Türkiye'nin tüm şehir merkezlerini 3 boyutlu dijitale dönüştürmesi, dünya genelinde büyük yankı uyandırdı. Çalışmayla artık şehirlerdeki mevcut kat aralığına göre bina sayıları saptanabiliyor, şehir merkezinde yer alan bina sayısı net olarak belirleniyor, binaların toplam taban alanı ve ortalama yüksekliği, hacmi ve kotları anında kayıt altına alınıyor" şeklinde konuştu.

Bu sistem sayesinde şehirlerin silüetinin de korunacağından bahseden Bakan Kurum, "Silüeti bozan yapılara izin verilmeyecek. Farklı detay seviyelerinde üretimi yapılan 3 boyutlu bina modelleriyle şehirlerin güneşlenme potansiyelleri de ortaya çıkarıldı. Bu sayede güneş enerjisinden şehirlerin daha iyi yararlanmasının önü açılmış oldu" diye konuştu.