Sektörde faiz indiriminin sürmesi bekleniyor

11 September 2019

Konut kredisi faiz oranlarının kamu bankaları tarafından yüzde 1'in altına çekilmesinden sonra konut dünyasında beklenen canlılık başladı. Bu canlılığın başlangıcı olan 25 Temmuz'daki Merkez Bankası Para Toplantısı'nda faiz indirim kararı alınmıştı. Bu toplantıdan sonra yapılacak ilk toplantı yarın olacak. Yarınki Merkez Bankası toplantısında da sektör temsilcileri faiz indirim kararı bekliyor.

Yeni Şafak Gazetesi'nden Mine Açar'ın aktardığı habere göre, yarınki kritik toplantısında faiz indiriminin 5 puan seviyesinde olması bekleniyor.

"KONUT ALIMI HIZLANDI"

Yarınki toplantı hakkında değerlendirmelerde bulunan İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, okul döneminin başlamasıyla tüketicilerin tamamen emlak alımı fırsatlarına yoğunlaştığını belirterek, "Konut almak ya da yatırım yapmak isteyenler, firmaların mevcut kampanyalarıyla birlikte daha uygun koşullarda ev sahibi olabilecek. Faiz indirimiyle başlayan satıştaki artışlar Merkez Bankası’nın faizleri yine düşürmesiyle özel bankalara da yansır. Böylece konut alımı hızlanır" şeklinde konuştu.

"GÜÇLÜ TALEP VAR"

GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin ise konut sektöründe talebin güçlü olduğuna dikkat çekerek, "İçinde bulunduğumuz süreçte konuta talep azalmadı. Vatandaşlar uygun alım koşullarını bekledi. Ancak şimdi yatırıma dönme süreci başladı ve faiz oranlarının inmesiyle ivme kazanacak. Beklemede olan kesimlerin harekete geçmesiyle konut kredisi kullanımı yeniden yükselişe geçecektir" ifadelerini kullandı.

Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan da faiz indirimlerinden sonra Türkiye genelinde konut kredisi kullanımının arttığını belirterek, "Daha önce aylık 7-8 bin civarında olan kredi talebi 9-10 bine çıktı. Tüm Türkiye genelinde 150 bin lira ile 400 bin lira arasında değişen ikinci el konutlara talep arttı. Merkez Bankası'nın faizleri aşağıya çekmesiyle bu yılın dokuz ayında talep edilen konut kredisi rakamına 1,5 ayda ulaşılır ve rekor kırılır" diye konuştu.