Sektörün Gözü Bu Yasada

30 May 2016

Herkesin emlakçı olduğu günümüzde bu işi kurumsal düzeyde yapan sektör aktörleri bir an önce “Emlakçılık Yasası”nın çıkmasını bekliyor...

Herkesin emlakçı olduğu günümüzde emlakçılığın mevzuatını düzenleyen kuralları içeren bir yasanın olmaması sektörün en büyük sorunu. Sektöre düzen getirmesi beklenen kanun teklifi sanayii komisyonunun gündeminde. Sektör teklifin bir an önce yasalaşmasını bekliyor.

Devga Grup iştiraki REsearch Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Müslüm Deveci, yasayla kayıt dışı çalışan emlakçıların yok olacağını ifade etti.

YATIRIMCI DOĞRU FİYATLA GAYRİMENKUL ALAMIYOR
Emlakçılık Yasası ile birlikte tüm işlemler denetim altına alınarak, kurumsal firmaların değeri anlaşılacak diyen Deveci, “Borçlar Kanunu’nun 404’ten 409’a kadar olan maddelerine göre işlemler yapılıyor, uyuşmazlıklar karara bağlanıyor. Ancak bu kanunlarda emlakçılık ve gayrimenkul sektörlerinde çalışma sistemleri oluşturulmamış. Halen sektörde faaliyet gösteren emlakçılardan lisans, diploma, yeterlilik belgeleri aranmadığından neyi nasıl yapacağını bilmeyen yetersiz ve bilgisiz insanlar sektörü ayaklar altına almış durumda. Bu bilgisiz ve lisansız kişilerden ötürü olumsuz ve yanlış yatırımlar yapılıyor. En büyük sorun yatırımcının doğru fiyatlarla gayrimenkulü alamaması.”
 
BİLGİSİZ VE LİSANSSIZ KALMAYACAK
Türkiye’de genç nesilin yüksek oranlarda olduğunu vurgulayan Deveci; yasa çıktığında bilgisiz ve lisanssız danışman kalmayacak. Önemli olan eğitimli, bu işi bilen ve isteyen insanların sektörde var olması. Eğitim modelleri de kendi içinde ayrıştırılmalı. Örneğin, ticari ile konut gayrimenkullerinin eğitimi ve pazarlaması birbirinden çok farklı. Ben danışmanım diye çıkan herkes o belgeyle her şeyi yapmak istiyor. Bu nedenle bunları derecelendirmek gerekiyor” diye sözlerini tamamladı.