Sosyal konut projelerine başvurular 550 bini geçti

30 March 2019

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından 67 ilde hayata geçirilmesi planlanan 50 bin sosyal konut projelerine yoğun ilgi sürüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, projelere başvuruların 550 bini geçtiğini açıkladı.

TOKİ'nin sosyal konut projelerinden 400 TL taksitle ve 240 ay seçeneği ile konut sahibi olunabildiğini belirten Bakan Kurum, "Bugüne kadar 550 binin üzerinde başvuru gerçekleşti. Bu çok önemli bir sayı. İnşallah 2023'e kadar TOKİ eliyle en az 250 bin konut yapmayı hedefliyoruz. Bunun da üstüne çıkarak Cumhurbaşkanımızın, 'Bu ülkede evi olmayan hiçbir alt gelir grubu vatandaşım kalmasın, riskli binada hiçbir vatandaşım oturmasın' talimatı çerçevesinde bu projeyi yürütüyoruz" ifadelerini kullandı.

İMAR BARIŞINA BAŞVURULAR SÜRÜYOR

Konya'da katıldığı bir toplantıda değerlendirmelerde bulunan Bakan Kurum, başvuruların sürdüğü imar barışı sistemi hakkında da konuştu. Çıkarılan yasanın imar affı değil, imar barışı olduğunun altını çizen Bakan Kurum, "Vatandaşımızın elektrik, su ve doğalgaz alamadığı altyapı hizmetlerinin karşılanamadığı süreçte Türkiye'de 13 milyon vatandaşımızı ilgilendiren bir düzenleme yaptık. Bugüne kadar 10,5 milyon vatandaşımız imar barışına başvurdu. 17,5 milyar liranın üzerinde geliri yatırdılar. Bu anlamda vatandaşımızın mülkiyet problemini aştık. Birçok vatandaşımız Hazine arazileri üzerinde yıllardır oturuyorlardı ancak burada mülkiyete konu değillerdi. Bu problemleri çözüldü" şeklinde konuştu.

Kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında da konuşan Bakan Kurum, "Bugüne kadar 580 bin konutun dönüşümünü yaptık. TOKİ eliyle 840 bin konutu yaptık, bunun 780 binini vatandaşa teslim ettik. Bunların yüzde 90'ı sosyal konut niteliğinde. 10,5 milyar lira kredi verdik" diye konuştu.