‘Tarihi Dört Ayaklı Minare’ Turizm Sektörüne Kazandırıldı

01 July 2014

Diyarbakır’ın 'Tarihi Dört Ayaklı Minare'si Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından Türk turizm sektörüne kazandırıldı.

Diyarbakır Valiliği tarafından Anadolu'nun en özgün mimari tasarımlarından birine sahip olan ve dört İslam mezhebini simgeleyen 'Tarihi Dört Ayaklı Minare'nin yeni çalışmaları sona erdi.

Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç  yaptığı açıklamada, tarihi ve kültürel bir unsur olan 'Dört Ayaklı Minare'nin Diyarbakır Valiliği tarafından yenileme çalışmalarının yapıldığını belirtti.

'BİLİM KURULU' OLUŞTURULDU

Çalışmaların önceden planlanmış bir program dahilinde devamı için Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nce yürütülen 'Dört Ayaklı Minare Restorasyon Projesi'nin güçlendirme ve yenileme çalışmaları için Atatürk Üniversitesi, Çankaya Üniversitesi ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nden "Bilim Kurulu" oluşturulduğunu vurgulayan Kıraç, kurulun minarenin tarihi yapısına uygun olarak güçlendirme ve yeni çalışmaları için analiz testleri ve titreşim gibi detaylı analizler gerçekleştirerek çalışmaları gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Yenileme çalışmalarının bu ay tamamlandığına işaret eden Kıraç, şunları kaydetti:

"Diyarbakır mimarisinin önemli eserlerinden biri olan 16'ncı yüzyıl eseri Dört Ayaklı Minare muhafaza edilerek günümüze ulaşmıştır. 2011 Karacadağ Kalkınma Ajansı Doğrudan Faaliyet Desteği Programı Projeleri kapsamında valilik tarafından çizilerek Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylanan minarenin bulunduğu tahribat ve çatlak riskinden uzaklaştırılması adına 2012 yılında Kalkınma Bakanlığı tarafından finanse edilen ve valilik tarafından yürütülen Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında hazırlanan proje ile başlanan restorasyon çalışmaları bu ay tamamlandı. Restorasyon kapsamında minarenin çatlaklardan ve bu çatlakların yol açacağı tahribattan uzaklaştırılması sağlandı."

''DİYARBAKIR TURİZMDE ÖNEMLİ BİR YER OLACAK''

"Dört ayağı ile dört İslam mezhebini simgeleyen ve Anadolu'daki tek örnek olan minarenin gelecek kuşaklara kazandırılması oldukça heyecan verici" ifadelerini kullanan Kıraç, son dönemde yapılan restorasyon, tanıtım çalışmaları ve devletin sağladığı teşviklerle Diyarbakır'ın turizmde önemli bir kent konumuna geleceğini dile getirdi.

''ÖNEMLİ BİR KONUM OLMA YOUNDA''

AA'nın haberine göre; Kıraç, ilin fuar, kültür, inanç ve sağlık gibi birçok turizm alanında bölgenin ve ülkenin önemli bir konumu olma yolunda hızla ilerlediğine dikkati çekerek, "Tarihi değerlerin, kültürel mirasların turizme kazandırılarak hayat bulacağı bu projelerde desteklerini esirgemeyen Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'e teşekkür ediyoruz. Restore edilen Dört Ayaklı minare ilimize hayırlı olsun" diye konuştu.